Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De macht van prediker Khadim Hussain Rizvi in 'Blasfemie'

Pakistaanse blasfemiewet gehandhaafd?; donderdag, 23.10 uur, NPO 2

Deel:

Godslastering wordt in Pakistan nog altijd bestraft met de doodstraf. De regering stond op het punt de eeuwenoude wet af te schaffen, maar werd een halt toegeroepen door de radicale geestelijke Khadim Hussain Rizvi. In de 2Doc Blasfemie (VPRO) zien we dat Rizvi, die zich fel verzette tegen de vrijspraak van de Pakistaanse christen Asia Bibi, veel macht heeft. 

Khadim Hussain Rizvi is niet alleen een invloedrijke geestelijke, maar ook de leider van een nieuwe Islamitische politieke partij. Die moedigt openlijk intolerantie en geweld aan tegen alles wat de Islam bekritiseert. Miljoenen sympathisanten steunen zijn strijd tegen opheffing van de wet, houdt Rizvi de staat in zijn ban. Iedereen die de wet probeert te veranderen, loopt het risico te worden vermoord.  

Blasfemie Rizvi TLC Pakistan
Aanhangers van Rizvi's partij TLC tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Credits: VPRO.

De 2Doc Blasfemie volgt twee blasfemiezaken temidden van de onrust tijdens de recente verkiezingen in het land. Zo werd de Pakistaanse christen Asia Bibi beschuldigd van godslastering en ter dood veroordeeld. Daarna zat ze jarenlang vast, in afwachting van haar terechtstelling, totdat ze in 2018 werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Ze vond onderdak in Canada, maar zou zich het liefst in Frankrijk vestigen. 

Lees ook: Asia Bibi: 'Ik ben vrij, maar ik heb beveiliging nodig'
Lees ook: Asia Bibi: 'Ik ben vrij, maar ik heb beveiliging nodig'

Ondertussen weet Rizvi te voorkomen dat de blasfemiewet in Pakistan wordt afgeschaft. Maar het is hem niet alleen te doen om het handhaven van de heiligheid van zijn geloof. Hij wil ook verkozen worden voor het hoogste ambt in het land bij de komende verkiezingen. Iedereen die zich tegen hem verzet, loopt risico. Zelfs zijn volgelingen zijn slechts pionnen in zijn zoektocht naar absolute macht.

2Doc: Blasfemie: de macht van Khadim Hussain Rizvi

Donderdag 5 maart, 23.10 uur, NPO 2

Beeld: VPRO

--:--