Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De vernieuwingen bij de EO op NPO Radio 1 en 5

Met een uur extra 'Vroeg op 5' en de 'Muzikale Fruitmand XL' op NPO Radio 5

Wat zijn de wijzigingen op NPO Radio 1 en 5? Hans van der Steeg krijgt een nieuw programma en Joram Kaat stapt over. Geen Groot Nieuws en geen Niet Alleen meer maar wel een nieuwe programmering.

Deel:

Nieuwe programma’s en nieuwe vaste gezichten op NPO Radio 1

Hans van der Steeg krijgt nieuw programma en Joram Kaat stapt over

Hans van der Steeg gaat van maandag tot en met donderdag het nieuwe, verdiepende economische programma ‘Geld of je leven’ presenteren. EO-presentator Joram Kaat stapt over van 3FM om de vaste presentator te worden van het programma ‘Langs de Lijn En Omstreken’ dat de EO samen met de NOS uitzendt. Jong talent Jan Willem Wesselink gaat van dinsdag op woensdagnacht het programma ‘De Nacht van…’ presenteren. De bestaande EO-programma’s ‘Dit is de Dag’, ‘Dit is de zaterdag’ en ‘Dit is de zondag’ blijven onveranderd.

Joram Kaat nieuwe vaste presentator ‘Langs de Lijn En Omstreken'

Joram Kaat stapt over van 3FM naar NPO Radio 1 waar hij van maandag tot en met donderdag de vaste presentator wordt van ‘Langs de Lijn En Omstreken’ een programma dat de EO samen met de NOS maakt. Op vrijdag wordt het programma door Margje Fikse gepresenteerd. Joram heeft veel zin in zijn overstap naar NPO Radio 1: “Langs de Lijn En Omstreken is een programma waarin al mijn interesses samenkomen. Een soort café op de radio met sport, cultuur, actualiteit en persoonlijke verhalen." Kaats radiocarrière begon al op zijn zestiende. “Voor mij is radio maken een van de leukste dingen om te doen als presentator. Je bepaalt mede de vorm van de uitzending en je kan echt de toon zetten. Ik hoop samen met Robbert Meeder (NOS) wekelijks vier mooie radio-avonden te vullen."

Langs de lijn

Langs de Lijn En Omstreken is een programma waarin live sport, persoonlijke gesprekken bij het nieuws en het nieuws van de avond elkaar op een vanzelfsprekende manier afwisselen. Je luister iedere maandag t/m vrijdag van 21.30 – 23.00 uur 

‘Geld of je Leven’ met Hans van der Steeg

'Geld of je Leven’ is een nieuw dagelijks programma waarin presentator Hans van der Steeg zich op basis van de actualiteit afvraagt waar we ons geld aan verdienen, hoe we ons geld uitgeven en welke effecten deze stromen van geld hebben op onze medemens en de wereld. In hoeverre bepaalt geld ons leven? Of juist niet? En verandert er iets in onze manier van kijken naar de economie door klimaatverandering en andere vraagstukken die spelen in onze wereld? Hans van der Steeg over het programma: "Alles in het leven is economie en alles gaat over geld. Wat kost een coronaziekenhuis bijvoorbeeld? Hoe gaan we onze zorg betaalbaar houden? Maar ook de energieprijzen die door het dak gaan. Hoe kunnen we rond blijven komen? De combinatie van mens en economie vind ik dan ook super boeiend. Dus ik hoop dat die twee te horen zijn in het programma." Je luister het programma van maandag t/m donderdag 15.30 – 16.00 uur.

'De Nacht van...' met Jan Willem Wesselink

Van alle mensen die in de nacht naar de radio luisteren, luisteren de meeste mensen naar NPO Radio 1. ‘De Nacht van’ is een bijzondere coproductie van meerdere omroepen, waarin de luisteraar in de nacht in gezelschap wordt gehouden. In de rust van deze stille uurtjes is er ruimte voor verdiepende interviews, interactie met de luisteraars en een selectie van de beste items, reportages en podcasts van de zender. Talent Jan Willem Wesselink presenteert dit programma namens de EO in de nacht van dinsdag op woensdag tussen 2.00 en 5.00 uur. Voor ‘De Nacht van’ werkt de EO samen met KRO-NCRV (zo-ma), NTR (ma-di), BNNVARA (wo-do) en Omroep Zwart (do-vr). Luister in de nacht van dinsdag op woensdag van 2.00 – 5.00 uur.

Programma's die de EO op NPO Radio 1 blijft uitzenden

Dit is de Dag - maandag t/m vrijdag van 18.30 – 19.00 uur
Dit is de zaterdag – zaterdag 6.00 – 7.00 uur
Dit is de zondag – zondag 6.00 – 7.00 uur

NPO Radio 5 op de zondag

Vroeg op 5

Op NPO Radio 5 presenteert Tom Herlaar op zondagochtend al het programma Vroeg op 5, dat er nu een uur bij krijgt. “Eigenlijk een logische stap,” vindt Tom, die al jaren in dit programma te horen is. Net als Remco Hakkert, die Tom een jaar heeft vervangen toen hij mantelzorger voor zijn moeder was.

Vertrouwd

In de nieuwe opzet zal Remco als muzieksamensteller aan het woord komen. “Het zal een iets breder scala aan geestelijke muziek worden,” legt hij uit. “De vertrouwde psalmen en gezangen, waaraan veel trouwe luisteraars gehecht zijn, krijgen zeker een plaats in dat derde uur van Vroeg op 5, net als tot nu toe in Groot Nieuws, maar muziek uit de Opwekkingsbundel en nummers van Sela horen er ook bij.” “In de eerste uren van het programma zal Vroeg op 5 qua muziekkeuze nog aansluiten bij de nachtprogrammering,” vervolgt Remco. “Popliedjes dus, waarin soms op een verrassende manier een boodschap doorklinkt. Ook in de heel vroege ochtend gaan we op zoek naar muziek met inhoud, zoals nummers van Elvis Presley en Oleta Adams. Eén nummer zal ik elke week wat uitvoeriger bespreken. Soms gaat een lied veel meer voor je leven wanneer je weet waarom het geschreven is, waarover het ten diepste gaat en welke gebeurtenissen in het leven van de schrijver eraan ten grondslag liggen.”

Voorgangers

De meditaties tussen acht en negen uur worden verzorgd door een poule van voorgangers: Jurjen ten Brinke, Paulien Vervoorn, Peter Kruit, Elsbeth Gruteke, Hedwig Komproe en Arjan Oosterwijk. “De meditaties zullen aansluiten bij de actualiteit, de tijd van het (kerkelijk) jaar of gewoon bij wat iemand opviel in de afgelopen week,” licht Tom toe. “De sprekers zullen met onze luisteraars delen hoe zij dat verbinden aan de Bijbel en hun geloofsleven.”

De Muzikale Fruitmand XL op de zondagavond

Afgelopen jaar vierde de Muzikale Fruitmand het 50-jarig jubileum, en nu is er  nog meer goed nieuws: Vanaf januari verdubbelt de uitzendtijd van De Muzikale Fruitmand. De makers van het programma zijn op 2 januari van start gegaan. En ze hebben jouw verzoeknummers nodig! Het EO-radioprogramma staat al sinds 1971 bekend als hét christelijke verzoekprogramma voor psalmen, lofzangen en christelijke liederen. In de afgelopen vijftig jaar werden duizenden christelijke verzoeknummer gedraaid voor verjaardagen, jubilea of speciaal voor iemand die een steuntje in de rug kon gebruiken. Het bijzondere is dat het programma in die vijftig jaar nagenoeg onveranderd is gebleven, behalve verandering van zender. Vanaf januari wordt het verlengde programma uitgezonden op zondagavond op NPO Radio 5 van 18.00-22.00.

Naast dubbel de tijd, krijgen ze ook dubbele presentatie: Naast Tjitske Volkerink gaat Gerja Wolf het programma meepresenteren. Ze hebben er heel veel zin in om aan de slag te gaan met nieuwe rubrieken.

Heb jij een verhaal of verzoek?

De verhalen en verzoeken maken het programma. Dus, heb jij een verzoeklied voor de Muzikale Fruitmand met een mooi verhaal? Wil jij iemand bemoedigen met een mooi lied? Laat het ons weten, en stuur het in via dit formulier.

Benieuwd naar de nieuwe TV programmering?
Benieuwd naar de nieuwe TV programmering?
--:--