Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De pil en de overgang: hoe zit dat precies?

Feiten & fabels

Moet je de pil gebruiken tijdens de overgang? Wanneer kun je stoppen? Wat is de overgang eigenlijk, en is dat hetzelfde als de menopauze? Wij zetten op een rijtje hoe het zit met de pil en de overgang.

Deel:

Opvliegers, hartkloppingen, vergeetachtigheid, zweetaanvallen op onhandige momenten: als de overgang zich aandient, merk je dat aan je lichaam. In de overgang eindigt de vruchtbare levensperiode van een vrouw, en dat gaat niet over één nacht ijs. Het lichaam heeft een aantal jaar nodig om te veranderen, totdat er geen eicellen meer zijn die kunnen rijpen. Je lichaam maakt steeds minder oestrogeen- en progesteronhormonen aan, waardoor je onregelmatig menstrueert en lichamelijke en geestelijke klachten krijgt. Gemiddeld duren die klachten rond de vijf jaar.

Menopauze en overgang

Let op: de overgang is niet hetzelfde als de menopauze. De menopauze is je laatste menstruatie. Als je een jaar lang niet ongesteld bent geworden, weet je zeker dat de menopauze is bereikt. Dan ben je niet meer vruchtbaar. Gemiddeld bereiken vrouwen de menopauze rond hun vijftigste. In de jaren rondom de menopauze zoeken je hormonen een nieuw evenwicht: dit is de overgang.

De pil stelt de overgang niet uit, je merkt alleen minder goed dat je in de overgang zit

De pil blijven gebruiken tijdens overgang

Tijdens de overgang kun je de anticonceptiepil blijven gebruiken. Als je de pil door blijft slikken, stelt dat de overgang niet uit – je merkt alleen niet goed of je in de overgang zit. Een bloeding in de stopweek is kunstmatig opgewekt, dat is geen natuurlijke menstruatie. Ook kunnen de hormonen uit de pil de overgangsklachten wegnemen. Op zich een voordeel, zou je denken. Toch is het advies te stoppen met de combinatiepil en andere voorbehoedsmiddelen waar het hormoon oestrogeen in zit, zoals de anticonceptiepleister of anticonceptiering. Het brengt namelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en borstkanker met zich mee.

Wat kun je dan wel doen? Er wordt geadviseerd om over te gaan op methoden die alleen het hormoon progestageen bevatten, zoals de anticonceptiepil met alleen progestageen, het anticonceptiestaafje of een hormoonspiraaltje. Of een niet-hormonale methode, zoals een condoom, pessarium of koperspiraaltje.

Definitief stoppen met voorbehoedsmiddelen

Als je de leeftijd van 55 jaar hebt bereikt, kun je stoppen met iedere vorm van anticonceptie. Vaak kan dat ook al eerder – gemiddeld rond de 52 jaar. De kans om dan nog zwanger te worden is nihil. Je weet pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar lang niet meer ongesteld bent geweest.

Ben je er nog niet helemaal uit wat voor jou het beste is? Raadpleeg je huisarts.

Lees ook: Hoe weet ik of ik in de overgang ben?

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--