De racist in mij
25 mei 2022 · 14:47
Update: 15 november 2024 · 10:09
Wanneer ben je een racist? Het is een vraag waar ik de afgelopen weken voor m’n werk regelmatig over moest nadenken.
Vorige week woensdag hebben we als EO het programma Het grote hokjesexperiment uitgezonden. Zeven groepen mensen die te maken hebben met vooroordelen, vertelden in dat programma wat die vooroordelen met hen doen. Wat denk je als je iemand ziet die dik is, een hoofddoekje op heeft of in een rolstoel zit? Wat gebeurt er dan in je hersenen? En minstens zo belangrijk: wat kun je ertegen doen? Hersenprofessor Erik Scherder legt het in dit programma allemaal uit.
Ik moest ook aan deze vraag denken toen ik voor een ander nieuw programma, Dit is de kwestie (donderdagavond, 20.30 uur, NPO 2), een bezoek bracht aan Harskamp. In Harskamp werden vorig jaar plotseling honderden Afghanen ondergebracht op de plaatselijke legerbasis. Dat leidde tot een heel lelijke demonstratie met in brand gestoken autobanden en racistische leuzen. Wonen er in Harskamp vooral racisten?
Toen ik Harskamp vorige week bezocht, zag ik ook een heel andere kant. Sinds de komst van de Afghanen wordt er volop kleding ingezameld in het dorp en die inzameling kreeg een impuls toen onlangs de legerbasis opnieuw een opvangplek werd, nu voor Oekraïners. Harskamp blijkt ook zeer vrijgevig.
Waarschijnlijk is het allebei waar: in Harskamp wonen mensen met racistische vooroordelen en mensen met een groot verlangen om vluchtelingen te helpen. En ik sluit zelfs niet uit dat dat soms dezelfde mensen zijn. In Het grote hokjesexperiment legt Erik Scherder uit dat wij geprogrammeerd zijn om ons prettig te voelen bij mensen die op ons lijken.
Vooroordelen hebben we vrijwel allemaal. Is het niet bij mensen met een andere huidskleur, dan wel bij mensen met een keppeltje of met een hoofddoek of bij mensen met een beperking. Je hoeft niet enorm te schrikken als je vooroordelen bij jezelf ontdekt, want zo zijn wij.
Voor de helderheid: dat is uiteraard geen vrijbrief om te blijven hangen in die gevoelens. Want wat blijkt ook uit hersenonderzoek? Vooroordelen zijn te slechten. Door je te verbinden met mensen die anders zijn dan jij. Gewoon praten en ontdekken dat het ook mensen zijn die in veel opzichten meer op je lijken dan van je verschillen.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.