Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De ontmoeting tussen Billy Graham (1918-2018) en The Queen

Hitserie The Crown toont vriendschap tussen evangelist en koningin

Deel:

Vandaag overleed op 99-jarige leeftijd de Amerikaanse evangelist Billy Graham. In de jaren 50 en 60 was hij wereldwijd erg populair. Ook koningin Elizabeth waardeerde hem, blijkt uit de zesde aflevering in het laatste seizoen van hitserie The Crown. Er ontwikkelde zich zelfs een bijzondere vriendschap.

Een auto rijdt het terrein van Windsor Palace op. Er stapt een man uit, hij kijkt onwennig om zich heen. Prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth, vindt het nogal vreemd: ‘Moet dit nu echt?’ vraagt hij geïrriteerd. 'Die voormalige borstelverkoper?'

Maar de koningin is onder de indruk van deze voormalige huis-aan-huis-verkoper. Zijn naam is Billy Graham (1918) en hij is dominee geworden, zo laat de zesde aflevering in het tweede seizoen van hitserie The Crown zien. Elizabeth hoort de beroemde predikant op tv zeggen: “Ik ga een evangelie prediken niet van wanhoop maar van hoop.” De koningin is zo onder de indruk, dat hij in de kapel bij het paleis mag komen preken en koffie komt drinken.

Lees ook: Billy Graham op 99-jarige leeftijd overleden
Lees ook: Billy Graham op 99-jarige leeftijd overleden

Billy Graham bij Windsor Castle

Het klopt dat Graham bij Windsor Castle heeft gepreekt, en het is zelfs vaker gebeurd. In zijn autobiografie Just as I am zegt Graham erover: “Nadat ik eens in Windsor had gepreekt, zat ik tijdens de lunch naast de koningin. Ik vertelde haar dat ik tot het laatste moment twijfelde waar ik over zou preken, en dat ik bijna over het verhaal uit Johannes 5, de genezing van de kreupele man, gesproken zou hebben. Haar ogen sprankelden en ze zei enthousiast: “Ik wou dat je dat gedaan had! Het is mijn favoriete verhaal.”

Bekijk hieronder meer over de vriendschap tussen Billy Graham en The Queen:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--