Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Desray maakt kennis met de Bijbel in EO-programma 'Bijbelen met sterren'

'Ik mag en kan óók geloven'

Wat als je geïnteresseerd bent in het lezen van de Bijbel, maar niet weet waar je moet beginnen? Dat gold voor zangeres Desray, die daarom meedoet aan het nieuwe EO-programma 'Bijbelen met sterren'. “Ik heb ontdekt dat je veel teksten naar het nu kunt halen.”

Deel:

“Ik ben zoekende in het geloof en nieuwsgierig naar wat er allemaal in de Bijbel staat”, steekt Desray van wal. “Maar ik heb het geloof niet van huis uit meegekregen, waardoor ik niet goed weet hoe ik de Bijbel moet lezen. Dus toen ik gevraagd werd om aan Bijbelen met sterren mee te doen, was ik meteen enthousiast.”


Samen met zanger en acteur Bastiaan Ragas en kunstschilder Ans Markus praten ze in dit programma over Bijbelteksten en hun persoonlijke verhalen, onder leiding van dominee Anne-Meta Kobes.
“Vóór mijn deelname stond de Bijbelapp al op mijn telefoon, maar daar had ik nog niets mee gedaan. Door dit programma is me veel meer duidelijk geworden.” Plotseling: “Ik moet even wat pakken.” Ze loopt weg en komt terug met de Bijbel Dichtbij. “Voor de opnames mochten we een bijbel uitkiezen. Ik koos deze, in gewone taal en met uitleg, want dat heb ik nodig.” Lachend: “Ik heb nog wat werk te verrichten.”

Wat heb je door je deelname geleerd over de Bijbel?
“Ik heb ontdekt dat je veel Bijbelteksten naar het nu kunt halen. De voorbeelden zijn relevant, en vergelijkbare gebeurtenissen vinden ook nu plaats. Bijvoorbeeld het verhaal over de vrouw die na overspel gestenigd moest worden. Dat doet me denken aan het staan in de spotlights: dé plek waar mensen je beoordelen en veroordelen. Als deze mensen zich ervan bewust zouden zijn dat ze oordelen, zetten ze de eerste stap om ermee te stoppen.”

Door die angst aan te gaan, leer ik mezelf beter kennen

Waarom spreekt dit voorbeeld jou aan?
“Ik ben gepest op de basisschool, en daar heb ik lang last van gehad. Ik heb het altijd moeilijk gevonden om voor mijn werk in de spotlights – letterlijk – te staan. Dat is kwetsbaar. Met de band 2 Brothers on the 4th Floor hadden we steun aan elkaar, maar in mijn solocarrière kreeg ik alle ogen op mij gericht. Ik breng binnenkort een boek uit waarin ik me openstel over de diepe dalen in mijn leven. Hartstikke eng, want mensen zullen er een oordeel over hebben. Maar door die angst aan te gaan, leer ik mezelf alleen maar beter kennen én hoop ik anderen te helpen.”

Heeft het programma je nieuwe inzichten gebracht wat betreft geloof?
“Ik, als iemand die niet met de kerk is opgegroeid, mag en kan ook geloven! Mijn geloof is niet afhankelijk van de kerk. Sinds mijn tienertijd zie ik God als de bron van liefde, een goede Vriend. Ik wist toen al dat er méér was – er moet een ontwerper zijn die álles in de natuur zo met elkaar heeft verbonden. Daardoor ontstond de behoefte om er dieper in te duiken en de mystiek en de functie van het leven te ontrafelen.”

Wat heb je ontdekt?
“Ik heb een stem gekregen die zich niet voor niets heeft ontwikkeld. Ik denk dat ik met mijn verhaal, mijn autobiografie Dreams to Survive, en mijn muziek mensen kan raken. Doordat de wereld zo snel gaat, bewegen mensen steeds verder bij hun gevoel vandaan. Door muziek kunnen ze even stilstaan. Mijn zoektocht maakt hen als het ware bewust van hun eigen zoektocht.”

Duik je na ‘Bijbelen met sterren’ zelf nog weleens de Bijbel in?
“Ja, het is een boek dat ik vanaf nu graag regelmatig open wil slaan, om vervolgens over de teksten na te denken. Er staan veel verhalen in waar je wijze lessen uit kunt halen en die je leren beter met situaties om te gaan.” Desray voegt de daad bij het woord en opent op een willekeurige plek de bijbel die voor haar ligt. Ze leest voor uit Psalm 57: “‘De angst en het gevaar zijn weg. David heeft weer moed om verder te leven. Hij zit vol met energie en hij wil weer muziek maken.’” Dan: “Je kunt leven vanuit angst – wat het leven zwaar maakt – of vanuit liefde. Vervolgens kijk je door die bril naar de dagelijkse dingen. Daar kan ieder mens van leren.”

Bijbelen met sterren

“In Bijbelen met sterren willen we de relevantie van de Bijbel laten zien”, legt eindredacteur Tom Mikkers uit. “Het is met name gericht op mensen bij wie het boek uit beeld is geraakt of die er nog niet bekend mee zijn. De BN’ers zitten in een sfeervolle winterse villa aan de rand van bos en heide. Het programma heeft dan ook het gezellige van Heel Holland Bakt en de sfeer van BinnensteBuiten. Je ziet dat de deelnemers gefascineerd raken door het geloof. Ik hoop dat we dat gevoel ook bij de kijkers oproepen.”

'Bijbelen met sterren', zondag, 23.16 uur, NPO 2

Ga naar Debijbel.nl/bijbelen voor de Bijbelteksten uit de uitzending en meer informatie.

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--