Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze pareltjes mag je niet missen: Henk van Steeg deelt de leukste vakantietips

Ontdek de mooiste verhalen uit eigen land deze zomer in 'Open Huis' en 'Thuis op 5'

Waar reis jij deze zomer naartoe? Of je nu thuisblijft of geniet van een vakantie in binnen-of buitenland: Henk van Steeg neemt je in het radioprogramma ‘Open Huis’ graag mee naar prachtige plekken! Van De Peel tot de Friese Meren en de Randstad. Wij zochten Henk op en vroegen hem onder meer naar zijn mooiste vakantieherinneringen en zijn favoriete Nederlandse streek.

Deel:

“We zitten middenin onze ‘Streek van de week’-uitzendingen en één ding is zeker: Nederland is mooier dan je denkt”, vertelt Henk enthousiast. Voor deze zomerse afleveringen werkt het team van Open Huissamen met de collega’s van Thuis op 5. “We gaan samen op zoek naar de mooie verhalen die Nederland te bieden heeft. Dat brengt je al snel bij de provincies, maar we wilden nog meer inzoomen. Daarom verkennen we negen weken lang verschillende Nederlandse streken. Elke streek heeft z’n verhaal, dus we verwachten veel pareltjes tegen te komen.”

Jullie zijn nu een paar weken onderweg. Heb je al veel moois gehoord?

“Absoluut! Ik houd enorm van gewone mensen en bijzondere verhalen. Die hebben we zeker gevonden. Van papier scheppen in Loenen op de Veluwe tot zilte groente telen in Zeeuws-Vlaanderen. In de eerste week spraken we oud-schaatser Rintje Ritsma, als ambassadeur van De Fryske Marren (De Friese Meren). Hij vertelde dat hij in de zomer nooit op vakantie gaat. Zijn dochter moet het doen met de plaats waar ze wonen – Lemmer – want, zegt Rintje: ‘Dat is voor mij vakantie’. Je krijgt een heel mooi beeld van hoe Rintje is. Een heel normale man, met een bijzonder talent voor schaatsen. Mooi verhaal: hij vertelde dat hij weleens op de boot stapt als hij boodschappen gaat doen of naar een terrasje wil. Dat is toch leuk?”

Rintje Ritsma over zijn thuis: De Friese Meren

Luister het fragment

Rintje Ritsma over zijn thuis: De Friese Meren

De oud-schaatser legt uit waarom hij in de zomer nooit op vakantie gaat.

“De mooiste streekverhalen komen langs. Zo sprak ik vorige week met Renske; een West-Zeeuws-Vlaming die een podcast maakt over de Zeeuwse taal. En een week daarvoor belde ik met Louis Fraanje, een man met levenservaring die opgroeide op de Veluwe. Hij kan daar zó bevlogen en beeldend over vertellen. In zijn verhalen verbindt hij het aardse met het hemelse. Zo vertelde hij dat hij verstild kan raken als hij oog in oog staat met een hert. Hij ziet iets van God in de natuur.”

Dan is Henk even stil. “Dat vind ik misschien wel het leukste”, zegt hij even later. “In de streekbewoners die hun verhaal doen, zie je iets terug van wat we met Open Huis willen bereiken: dat we het ook hier op aarde al goed kunnen hebben met elkaar. Even weg van alles. Weg van een gevallen kabinet of een stikstofprobleem. Gewoon in het kleine het goed hebben.”

Je presenteert Open Huis nu ruim 1,5 jaar. Hoe bevalt het je?

“Het is heel leuk. Mede doordat ik via Facebook en de app van Radio 5 veel contact heb met de luisteraars. Je hebt een beetje door wat voor mensen er in ons ‘huis’ komen. De luisteraars en ik hebben een paar dingen gemeen: dat we het goed willen hebben met elkaar en dat we ons willen inzetten voor een ander. Onze luisteraars zijn hele lieve mensen. Ze hebben een verhaal en willen dat ook delen. Dat is ook het mooie aan langer meelopen in het leven. Je hebt dingen meegemaakt. Ik ben er nog meer van gaan genieten dan ik had verwacht.

Op de prachtige zender Radio 5 willen we met anderen iets vóór anderen betekenen. Zo haken we eind september aan bij de landelijke actie ‘Een tegen Eenzaamheid’. Wat doet eenzaamheid met je? En wat kan je er met elkaar aan doen? Maar denk ook aan de Ontdekdezorg Week. We zoeken steeds hoe we het podium dat we hebben, kunnen gebruiken om een verhaal te vertellen. Het is mooi om ons met EO’s Open Huis voor dat soort thema’s in te zetten.”

Terug naar de ‘Streek van de week’. Wat is jouw favoriete streek in eigen land?

“Voor mij zijn dat de Waddeneilanden”, vertelt Henk zichtbaar enthousiast. “Als je die als streek zou zien tenminste. Ik baal ervan dat ik die er niet door heb gekregen. We gaan nu al een jaar of zeven elk voorjaar naar Ameland. Daar zitten we dan een week in een huisje in de duinen. Een huisje dat al zestig jaar oud is, met marmoleum op de grond, schrootjes aan de muren en vurenhout op het dak. Als het stevig waait, komt de wind nog een beetje naar binnen."

- - - Lees verder onder de foto - - -

Henk van Steeg en zijn vrouw op Ameland

"Ik vind het heerlijk; dat heroïsche en vrijgevochtene van zo’n eiland. De mensen, de natuur, de verhalen, de historie… En doordat je op de boot stapt en drie kwartier tot een uur onderweg bent, is het echt een reis. Je gaat niet nog even terug naar huis om iets op te halen.

Over verhalen gesproken: de VVV op Ameland organiseert veel excursies. Daar heb ik er een aantal van gedaan en steeds kwam ik dezelfde man tegen. Een leuke jonge gast – een dertiger – die is opgegroeid op het eiland. Hij is heel geïnteresseerd in de geschiedenis en werkt ook voor de musea daar. Hij kan al mijn vragen over het reilen en zeilen op Ameland beantwoorden. Dat is een beetje mijn lokale gids. Als we volgend jaar weer op pad gaan voor de ‘Streek van de week’, wil ik in mei alvast die kant op om een reportage te maken.

Daarnaast heb ik van nature heel veel met de Veluwe. Mijn ouders zijn daar opgegroeid. De laatste week van de vakantie was voor mij vroeger de week op de boerderij van mijn oom en tante. Met de trekken rijden, koeien melken, frikadellen eten. Aan het einde van week was ik helemaal gesloopt, maar het was de tijd van m’n leven.”

Ik begreep dat jij met jouw kinderen ook een mooie traditie hebt. Vertel eens?

“Dat klopt! Van mijn vader hebben we een mooie traditie meegekregen: als je naar de middelbare school gaat, krijg je een nieuwe fiets. Om die in te rijden, maakten we samen een lange fietstocht naar een familielid. Die traditie heb ik met mijn zoon voortgezet. Toen hij naar de middelbare ging, zijn we naar de opa’s en oma’s gefietst. Vorige zomer zijn we weer op de fiets gestapt. Dit keer voor een tocht van Leusden naar Amsterdam, omdat mijn zoon graag naar NEMO wilde. We vertrokken ’s morgens vroeg, zijn daarna naar het Rijksmuseum en NEMO gefietst en op dezelfde dag weer terug. Mijn zoon heeft het er nog over."

- - - Lees verder onder de foto - - -

Henk van Steeg en zijn zoon maken samen een lange fietstocht

"Het is zo mooi om Nederland vanaf de fiets te zien. Dat geeft een heel ander beeld dan vanaf de snelweg. Omdat mijn oudste dochter net 12 is geworden, gaan we in de laatste week van de vakantie weer zo’n lange fietstocht maken. Ik ben heel benieuwd wat ze ervan vindt!”

Ontdek deze hele zomer de mooiste plekken van ons land in de ‘Streek van de week’. Elke werkdag in Open Huis (14.00-16.00 uur) en elke maandag t/m donderdag (22.00-00.00 uur) in Thuis op 5 op NPO Radio 5.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--