Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze podcasts zijn het luisteren waard

Luister ze wanneer je maar wilt

Podcasts zijn razend populair. Zo’n twee miljoen Nederlanders luisteren geregeld naar een audioprogramma dat op elk moment van de dag beschikbaar is. Maar waar begin je? Visie selecteerde podcasts die het beluisteren waard zijn.

Deel:

Bedenk een onderwerp en er is wel een podcast over te vinden. Met het luisteren naar podcasts gaat een wereld voor je open. Eigenlijk is een podcast een radioprogramma op internet. Het grote voordeel van podcasts is dat je ze kunt luisteren op je eigen moment. Of dat nu thuis op de bank, in de file of op het strand is.

VINK: dé podcastgids van Nederland

Handig: een podcast die vertelt wat de moeite van het beluisteren waard is. In NPO Radio 1-podcast VINK bespreken presentator Mischa Blok, radiorecensent Vincent Bijlo en Volkskrant-recensent Stan Putman elke twee weken drie podcasts aan de hand van fragmenten.

Go and Tell

Spreker David de Vos deelt in deze podcast op zijn eigen, energieke wijze verhalen en preken. Elke week deelt hij een nieuwe bijdrage van zo’n vijftien minuten, waarin hij Jezus centraal zet. David wil mensen opbouwen, bemoedigen en inspireren in hun leven met God.

Mijn vader is een afhaalchinees

Wat zijn de verhalen achter Neerlands grootste culinaire hits van over de grenzen? VPRO-journalist Felicia Alberding zocht het uit voor deze driedelige podcast. Hoe komt het bijvoorbeeld dat de ene na de andere afhaalchinees zijn deuren moet sluiten, terwijl Nederlanders nog altijd graag een portie babi pangang naar binnen werken?

Smaakmakers

Een podcast waar je trek van krijgt! Zegert van der Linde spreekt elke maand iemand die vertelt over haar of zijn passie voor koken, eten, drinken en alles wat daarbij komt kijken. Welke gerechten moet bijvoorbeeld iedereen kunnen maken? En wat is het geheim van de frikandel?

Lees ook: Boekenpodcast ‘De Eerste Zin’ met Kefah Allush
Lees ook: Boekenpodcast ‘De Eerste Zin’ met Kefah Allush

Vroege vogels

Benieuwd hoe het met de steppekiekendief gaat? Of wat de trekroute is van de kleine karakiet? Henny Radstaak brengt in afleveringen van dertig minuten de hoogtepunten uit het wekelijkse radioprogramma Vroege Vogels.

Reply all

Deze Engelstalige podcast gaat over de vraag hoe wij omgaan met internet. Hoe beïnvloedt het ons leven of, zoals de makers zelf stellen, hoe overleven we het? De reeks telt al meer dan 140 afleveringen en behandelt originele vragen. Door de verhalende opbouw is elke aflevering boeiend om te luisteren.

De moord op Patrick

Op tweede kerstdag 2002 wordt een 36-jarige tennisleraar ’s ochtends dood gevonden in zijn appartement. Hij is vermoord. Journalistiek programma Argos duikt in deze zaak en zoekt uit waarom dit misdrijf nooit is opgelost. De luisteraar van deze serie reist met de makers mee in het onderzoek, dat een inkijkje geeft in politieonderzoek in Nederland.

Revisionist History

De Canadese journalist Malcolm Gladwell stelt vragen waar we in het verleden misschien overheen gekeken hebben. In elke aflevering onderzoekt hij iets uit de geschiedenis: een persoon, een gebeurtenis, een idee of een lied. Klopt de manier waarop we hierover denken met de werkelijkheid? Of verdient het verleden een tweede kans?

Christelijke podcasts

Ook de EO maakt podcasts, zoals de dagelijkse Bijbelpodcast Eerst Dit. Hier luisteren meer dan dertigduizend mensen naar. Maar er zijn meer EO-podcasts:

• Adieu God? – het interviewprogramma van Tijs van den Brink met kerkverlaters.
• De eerste zin – boekenpodcast van Visie met gelovige auteurs en boekentips.
• De ongelooflijke podcast – verdie- pende gesprekken over de relevantie van geloof
  in een steeds ongeloviger Nederland.
• De ontdekking – verdiepende verhalen over geloven in God en het volgen van Jezus.
• Holy hits – populaire christelijke muziek en nieuwe muzikale ontdekkingen.
• Verhalen uit de schatkist – Bijbelverhalen voor jonge kinderen.

Geschreven door

Marco van der Straten

--:--