Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze smoesjes gebruikt jouw puber om geen huiswerk te maken

Onze pubers halen alles uit de kast om geen huiswerk te maken

‘Heb je je huiswerk al af?’ Een vraag die menig ouder aan zijn puber stelt. Elke keer krijg je weer een andere typische puberreactie. Deze ouders vertellen over de gevatte reactie van hun pubers als ze vragen naar het huiswerk.

Deel:

‘Komt goed!’

“Twee woorden die elke puberouder vermoedelijk weleens heeft terug gehoord: ‘Komt goed!’ En die woorden worden ook blijmoedig uitgesproken bij een cijferlijst met vijf onvoldoendes. Ik heb geaccepteerd dat ik er toch niet altijd bovenop kan zitten. Op de havo zakte mijn zoon op het nippertje, en na intensieve bijlessen in het jaar erop slaagde hij - op het nippertje. Hij was simpelweg niet gemotiveerd. Nu hij aan het HBO studeert, heeft hij ontdekt waar hij enthousiast van wordt en haalt hij uit zichzelf goede cijfers.”

Jiske is moeder van een puberdochter en een zoon (ex-puber).

‘Boeie!’

“Als ik ernaar vraag is het meest gegeven antwoord van mijn dochter: ‘Boeie!’ Maar ze is veelzijdig in haar excuses om geen huiswerk te hoeven maken. Uitspraken zoals: ‘Ik vraag toch ook niet of jij je werk af hebt?’, ‘Ik heb alles in de les al gedaan’ en ‘Het is niet voor een cijfer, dus doe ik het niet’ passeren ook de revue.”

Greet heeft een puberdochter en een jongere zoon.

‘Verontwaardigde blik’

“Vaak als ik ernaar vraag krijg ik een verontwaardigde blik toegeworpen: “Vertrouw je mij niet of zo?”

Sonja heeft een puberzoon.

De beste artikelen over het opvoeden van pubers in je mailbox?

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief 'Opgroeien & Gezin'!

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

‘Ja, bijna’

“Op de vraag ‘Heb je je huiswerk af?’ is ‘Ja, bijna’ het meest gehoorde antwoord. Wat zoiets betekent als: ‘Nee, maar dan stop jij in ieder geval met zeuren’. Of: ‘Het is geen harde deadline, als ik het voor het einde van het jaar maar gedaan heb.’

Wendy heeft een dochter en een zoon.

‘Andere prioriteiten’

“Bij mij lopen vier zonen rond, allemaal staan ze stijf van de hormonen. Ik hoef het woord ‘huiswerk’ maar uit te spreken of ik krijg van alle kanten diepe zuchten en rollende ogen. Mijn derde zoon Mattias (14 jaar) gaat liever voetballen met vrienden dan aan zijn huiswerk zitten. Zijn oudere broers Sietze en Thom (beiden 17 jaar) zijn vreselijk eigenwijs en maken alleen maar huiswerk als het hen uitkomt. ‘Andere prioriteiten’, zeggen ze dan. Dat betekent dus last-minute werkstukken maken en kantje boord overgaan naar het volgende jaar. Derek (20 jaar) was nooit een gedisciplineerde leerling op de middelbare school. Daarom heeft hij nu maar voor een praktische opleiding gekozen, waarbij hij lekker veel met z’n handen kan werken.”

Miranda is moeder van vier zonen.

‘Daar staat mijn hoofd nu niet naar, mam’

“Ik heb twee ontzettend sportieve puberdochters. Beide dames hockeyen fanatiek en blijven het liefst lekker lang op de club ‘chillen’ met hun hockeyvriendinnen. Huiswerk? ‘Daar staat mijn hoofd nu niet naar, mam’. Mijn oudste dochter, Anne (18 jaar), is wel wat serieuzer, maar dat kan ook komen doordat ze het examenjaar nu overnieuw doet. Wat Ingeborg (16 jaar) doet voor haar huiswerk is het minimale wat nodig is om een 6 te halen. Als ze aan het eind van dit schooljaar meer dan één onvoldoende heeft, moet ze het volgende schooljaar van mijn man op huiswerkbegeleiding.”

Irna heeft twee puberdochters.

Geschreven door

Amrutha Mol

--:--