Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze Staphorster dames gaan jaarlijks in klederdracht naar Koningsdag

‘De koning en koningin herkennen ons inmiddels’

Helaas is er dit jaar geen publiek welkom in Eindhoven. Maar anders staan 'de Staphorster dames' elke Koningsdag voor dag en dauw op en wachten uren achter een dranghek om het koningshuis een paar seconden van dichtbij te bekijken. Waar komt hun Oranjeliefde vandaan?

Deel:

Minke Harkema (59): “De liefde voor het koningshuis zit bij vrijwel alle Staphorsters in de genen. Toch staan wij zelfs hier bekend als fervente Oranjefans. De koning en koningin herkennen ons inmiddels ook: ze zien ons bijna elk jaar op Koningsdag in klederdracht langs de route staan. Pieter van Vollenhoven steekt vaak zijn duim naar ons op. De sfeer is onbeschrijflijk. Als ze aan komen lopen, krijg ik zo’n aparte kriebel in m’n buik.”

Marrie Figeland (70): “Elk jaar beleven we wel weer iets bijzonders. Zo vroeg Marilène van prins Maurits een keer of we ook in onze klederdracht sliepen. ‘U slaapt ’s nachts toch zeker ook met een pyjama aan?’ reageerde ik. We dragen alleen klederdracht op speciale dagen. Toen ik in 2001 voor het eerst meeging met de groep naar Prinsjesdag, had ik zelfs nog geen eigen klederdracht. Ik leende een oorijzer van iemand met een smaller hoofd. O, ik had zulke zere oren aan het eind van de dag. Verschrikkelijk. Gelukkig had ik al snel alle kleding in mijn eigen maat.”

Als ze aan komen lopen, krijg ik zo’n aparte kriebel in m’n buik

- Minke Harkema

Hendrikje de Boer (65): “We bereiden Koningsdag altijd goed voor. We verkennen de route die het koningshuis aflegt en zoeken strategische punten, zodat we ze goed kunnen zien. Natúúrlijk inspecteren we hun kleding ook goed. ‘Wat zien jullie er leuk uit,’ zegt Máxima altijd als ze bij ons langskomt. ‘Maar u ziet er ook mooi uit,’ zeggen we dan. Achteraf evalueren we alles – en dan zijn we heel eerlijk. Als het koud is, verbazen we ons over de minirokjes van sommige prinsessen. Brr! En hoe kunnen ze met die hakjes op de keitjes lopen?”

Hendrikje Faber (79): “Omdat we graag vooraan staan, vertrekken we ’s morgens al vroeg. Als we bijvoorbeeld om 6.30 uur moeten verzamelen, sta ik rond 5.00 uur op. Een paar jaar geleden riep een moeder dat we haar kinderen voor ons moesten laten staan, terwijl wij al úren achter het dranghek hadden gewacht. Toen waren we even hartstikke doof en gingen we mooi bried stoan! Die kinders worden ook ouder, en dan kunnen ze altijd nog een keertje vooraan staan.”

Minke: “Deze Koningsdag mag er geen publiek komen in Eindhoven, maar de tv gaat thuis zeker aan. En ik doe mijn oranje sjaal om. Zo kom ik in de sfeer.”
Marrie: “Het zal weer anders zijn dit jaar. Wij willen met de kleinkinderen Koningsspelen doen bij mijn oudste dochter in de achtertuin: ook leuk.”

De Staphorster vriendinnen (op bovenstaande foto van links naar rechts) Hendrikje, Hendrikje, Minke en Marrie gaan elk jaar in klederdracht naar Koningsdag en Prinsjesdag.

Beeld: Nathalie van der Straten

Geschreven door

Arianne Ramaker

--:--