Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dirigent Stefano over zijn zanggroep ‘Guilty Pleasures’

De auditie van Guilty Pleasures zie je op 27 mei in 'Zing!'

Waar de meeste zanggroepen die meedoen met ‘Zing!’ elkaar al een tijdje kennen, is dat bij Guilty Pleasures net even anders. Oprichter en dirigent Stefano heeft inmiddels al drie verschillende zanggroepen met hetzelfde concept opgericht. Dit begon vijf jaar geleden in 2018.

Deel:

Stefano zingt, na het afronden van zijn opleiding aan de rockacademie, veel in een coverband. Daarnaast heeft hij veel voor andere zanggroepen gewerkt. “Deze zanggroepen waren vaak nogal typisch, om het even oneerbiedig te zeggen”, vertelt hij. “Veel koren zijn op commissiebasis: een commissie voor de kleding, een clubje voor de muziek en dan werd ik als dirigent extern ingehuurd.” Stefano was daar klaar mee en zocht iets anders.

Het concept van Guilty Pleasures

“Ik merkte tijdens het spelen met mijn coverband dat iedereen, jong en oud, alles meezingt.” Daar ontsprong de gedachte van Stefano: “Zou er een koor zijn dat liedjes van de Spice Girls en Grease zingt? Dingen die je met een band kan doen en die iedereen wel kent.” Hij zocht uit of er in Nederland zo’n koor al bestond: “Ik kwam erachter dat in Nederland in ieder geval nog geen koor bestond dat nummers van de Backstreet Boys zong. En toen dacht ik: ‘Ik denk dat ik wat heb!’ En toen ben ik het opgestart.”

This is it

Stefano ging meteen aan de slag met het bouwen van een koor. Dit werden er zelfs twee in Amsterdam. Na covid en de lockdown is dat een koor geworden. “Na de laatste lockdown ben ik twee koren gestart in Utrecht, dus er is nu een in Amsterdam en twee in Utrecht.” “Ongeveer een derde van die drie koren zit in de zanggroep die meedoet met ‘Zing!’.”

De zanggroep Guilty Pleasures

Bij het woord ‘koor’ wordt vaak gedacht aan wat oudere mensen die samen wat oudere liedjes zingen. Dit imago zorgt ervoor dat mensen niet snel bij een koor gaan; ook als ze het wel graag zouden willen. Guilty Pleasures is er om dat imago te doorbreken, want deze zanggroep is er een die het gevoel van karaoke probeert over te brengen door echte meezingers. Doel van de groep is om het publiek mee te trekken in de muziek en het zingen. “We zingen meerstemmig, maar uiteindelijk gaat het om het plezier en het vermaken van het publiek.” Het grootste compliment dat je kan krijgen is volgens Stefano: “Als je na afloop van het optreden nog even een drankje haalt en mensen heel enthousiast zijn en het laatste nummer nog mee neuriën. Als er iets blijft plakken en mensen even blij worden van het moment, is het optreden wat mij betreft meer dan geslaagd.”

Meedoen aan ‘Zing!’

“Vorig jaar kreeg ik een belletje van iemand die ik al heel lang niet meer had gesproken, zoals wel vaker in de muziek gebeurt.” Door dit belletje heeft Guilty Pleasures mogen optreden op dancefestival Defqon 1. “Dit was een gevalletje: daar zeg je maar gewoon ja op, en je zoekt maar uit hoe je het oplost.” Deze ervaring en dit concept waren zo uniek dat Stefano nu bij aanvragen die net zo uniek zijn niet eerst nadenkt of het haalbaar is, maar gewoon ja zegt: “Gewoon ja zeggen en maar kijken waar het schip strandt.”
Bij ‘Zing!’ gaat het niet alleen om de beste zijn en het meeste talent: “Er wordt gelet op meer dan dat.” “Meedoen aan ‘Zing!’ is weer zo’n unieke ervaring. Er zal wel een voorselectie zijn geweest, dus we zijn goed genoeg om überhaupt al mee te doen.” Doorgaan naar de volgende ronde is niet per se het doel voor Stefano: “Het gaat om de ervaring en onszelf laten zien aan het Nederlandse publiek.” (Nummer noemen? Wel leuk verhaal)

“Doe gewoon je ding”

Een deel van de groepsleden van Guilty Pleasures had al eerder iets meegemaakt zoals ‘Zing!’. Maar voor de meeste leden was de ervaring nieuw. Ze hadden toch wel echt iets van: “Wow, dit is gaaf, professioneel en groot.” Stefano heeft aan het begin tegen zijn groep gezegd: “Probeer te genieten, niet denken dat het een wedstrijd is. Doe gewoon je ding en zorg ervoor dat je weg kan gaan met een goed gevoel. En dat de mensen die jou gezien hebben iets hebben van ‘Oh, dit was echt leuk!’”

“Ik ga voor 500%”

“Ik ben iemand van lang leve ADHD; ik ga voor 500%. In mijn hoofd leeft een droom, als ik dat heb bereikt dan kan ik stoppen. Ik durf het haast niet te zeggen, want het is kleinschalig maar toch grootschalig. Ik weet dat er bij Vrienden van Amstel Live altijd een DJ is die het publiek opwarmt… Ik wil die DJ vervangen met de zanggroep!”
Natuurlijk is het allermooiste voor Stefano als ze een aantal avonden achter elkaar met een grote artiest op het podium staan. “Maar dat is niet realistisch, dan moet je gevraagd worden. Dit valt in mijn hoofd net aan nog onder realistisch, dus dat lijkt me echt te gek. En dan maar kijken of de zaal meegaat.”

Wil je meezingen of zelf dirigeren?

Stefano wil met zijn Guilty Pleasures concept heel graag meer zanggroepen in verschillende steden, maar zelf heeft hij geen tijd om nog een groep op te zetten. Daarom zoekt hij mensen die het zien zitten om zo’n groep op te starten. Ben jij iemand die houdt van echte meezingers, goede hits en die het leuk vindt om een eigen zanggroep onder zich te hebben? Stuur dan een mail naar info@guiltypleasures.nl en kom in contact met Stefano!

De auditie van Guilty Pleasures zie je in aflevering 1 van 'Zing!'. Kijk deze aflevering nu op NPO Start.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Sander van der Veen

--:--