Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Dit Dus’ met journalist Wouter van Noort: 'Zingevingsvragen verdienen de voorpagina van de krant'

In de tweede aflevering van het tweede seizoen van de podcastserie ‘Dit dus’ gaan theoloog Kees van Ekris en dertiger Rosa Douma in gesprek met journalist Wouter van Noort. Het thema: transcendentie.

Deel:

Kun je denkend tot God komen? Of kun je, juist als je goed nadenkt, beseffen dat het denken begrensd is. Dat er iets is wat een geheim is, een mysterie misschien. En heeft dat geheim iets met God te maken?

Wouter is een wetenschapsjournalist. Hij schrijft in de NRC, heeft een groot bereik op LinkedIn en heeft een eigen zondagse nieuwsbrief ‘Transcend’ over wetenschap, over de toekomst en over onderzoeken die de grenzen van wetenschap laten zien. 

Wouter, zelf niet christelijk of religieus opgegroeid, is gefascineerd door kwantumfysica dat het bedrag van zeer kleine deeltjes onderzoekt en beschrijft. Deeltjes die zo klein zijn, dat ze zich zeer onverklaarbaar gedragen. Paradoxaal leidt dat tot een spiritualiteit. Daarnaast verkent Wouter de wereld van psychedelica en oude oosterse wijsheden.  

Kortom, Wouter wil grenzen over. Op allerlei manieren. Wat zit er achter wat wij nog niet weten? Hij is gefascineerd door het ongrijpbare. 

‘Dit Dus’ met Aafke Romeijn: over wanhoop, Godzilla en psalm 119

Lees ook over:

‘Dit Dus’ met Aafke Romeijn: over wanhoop, Godzilla en psalm 119

En God?

Stuit hij ook op God? Wat voor beeld heeft hij van de God van het christendom?

Met Wouter lezen Kees en Rosa o.a. uit 1 Korinthe 13, over de liefde:

Nu immers kijken wij door middel van een spiegel in een raadsel, 

maar dan zullen wij zien van aangezicht tot aangezicht. 

Nu ken ik ten dele,

Maar dan zal ik kennen,

Zoals ik zelf gekend ben. 

In deze ‘Dit dus’ een gesprek met Wouter, over hoe hij grip probeert te krijgen op het leven en op het geheim van het leven. Waar brengt het hem?

Luister hier het hele gesprek:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--