Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit wist jij (misschien) nog niet over Pasen

7 wetenswaardigheden over het christelijke paasfeest

We leven weer toe naar Pasen, het feest waarbij christenen de dood én opstanding van Jezus herdenken. Ook al hoor je het Paasverhaal dit jaar voor de zoveelste keer, er zijn altijd weer nieuwe details te ontdekken. Daarom lees je hier zeven verrassende en verdiepende wetenswaardigheden over het Paasverhaal.

Deel:

Welke feiten over het Paasverhaal kende jij al? 

1. Pasen komt van Pesach

Pasen is onlosmakelijk verbonden met de Joodse Pesachtraditie. Ons woord Pasen is – via het Aramese Pascha – afgeleid van het Hebreeuwse woord Pesach, het feest waarbij de joden de bevrijding uit Egypte vieren. Pesach betekent ‘voorbijgaan’, ‘overslaan’. In de nacht van de uittocht uit Egypte ging de doodsengel namelijk voorbij aan de huizen waar lamsbloed aan de deurpost was gesmeerd. Vlak nadat Jezus was aangekomen in Jeruzalem om Pesach te vieren, werd Hij gekruisigd. Het Laatste Avondmaal was dus eigenlijk een Pesachmaaltijd.

2. Jezus deelde geen stokbrood uit

In The Passion zagen we dat de discipelen allemaal een stukje stokbrood krijgen bij het Laatste Avondmaal. Een gemakkelijk brood om te breken, maar de kans is veel groter dat Jezus en zijn leerlingen matzes aten. In de voorbereiding op Pesach eten de joden namelijk ongedesemd brood (brood zonder zuurdesem of gist). De Israëlieten hadden geen tijd om het brood te laten rijzen – ze vertrokken gehaast uit Egypte.

3. Judaskus

Judas verraadt Jezus met een kus. In het Grieks staat er ‘phileo’, wat zoveel betekent als ‘liefhebben’ en ‘kussen’. Judas gebruikt een teken van liefde en eerbied om Jezus te verraden. Wist je dat er ook in het Oude Testament op meerdere plekken valse begroetingen beschreven staan? Kijk hier en hier maar eens.

4. 'Ik ben het'

In Gethsemane vertellen de soldaten die met Judas mee zijn dat ze Jezus de Nazarener moeten hebben. Jezus bevestigt: ‘Ik ben het’. Op dat moment deinzen ze terug en vallen ze op de grond. Hier laat Jezus de soldaten zien dat hij boven hen staat, ondanks het feit dat ze hem wegvoeren. Ook in het Oude Testament zien we dat Mozes niet dichtbij God kon komen

5. Handen wassen = onschuld aantonen

Voordat Pilatus Jezus uitlevert om gekruisigd te worden, wast hij zijn handen ‘in onschuld’. Hij wil geen schuld hebben aan de dood van Jezus. Wist je dat handenwassen een Joods gebruik is om je onschuld te laten zien? Ook in het Oude Testament kom je dit al tegen. Waarschijnlijk gebruikt Pilatus deze bekende Joodse symboliek om te onderstrepen dat zij schuldig zijn aan Jezus’ lot: hem is niets te verwijten.

6. Niet zomaar een begrafenis

Nikodemus en Josef, twee geheime leerlingen van Jezus, nemen met toestemming van Pilatus het lichaam van Jezus mee om Hem te begraven. Ze wikkelen Hem in doeken. Nikodemus heeft specerijen meegenomen, die ze tussen de windsels stoppen. Wist je dat alleen de Joden dit op deze manier deden? De Romeinen cremeerden hun doden en de Egyptenaren balsemden de lichamen van de overledenen. 

7. Jezus' opstanding

Als Petrus het graf binnenkomt op de derde dag, is Jezus weg. Alleen de doeken liggen er nog. Zijn zweetdoek ligt opgerold op een aparte plek. Dit detail is essentieel, want het wordt gezien als bewijs dat Jezus’ lichaam niet gestolen is. Dan hadden de doeken daar niet zo netjes en geordend gelegen. 

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--