Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Documentaire '24 uur met Kinga Bán': rauw en ontroerend

Zondag 6 en zondag 13 november, 17.10 uur, NPO 2

Zondag 6 en zondag 13 november zendt de KRO-NCRV de rauwe, ontroerende documentaire ’24 uur met Kinga Bán’ in twee delen uit in een speciale uitzending van Jacobine op 2. Zangeres Kinga Bán overleed in mei 2019 op 37-jarige leeftijd aan kanker. Ze was een van de grootste Nederlandse christelijke zangeressen van dat moment.

Deel:

De documentaire volgt de zangeres een dag lang in aanloop naar één van haar laatste concerten. Een verhaal met unieke beelden van haar privéleven met als hoogtepunt haar concert ‘U weet het toch’. Filmmaker Willemijn Goos laat Kinga Bán zien puur zoals ze is en weet kanten van haar voor het voetlicht te brengen die nog niet bekend waren voor het grote publiek. Het resultaat is een uniek en intiem portret.

Van dichtbij
Tijdens het kijken maak je de voorbereidingen op het concert van dichtbij mee. Van het uitzoeken van geschikte kleding tot een ziekenhuisbezoek tussendoor. Van een middagmeditatie in de zon tot het opmaken voor het concert zelf. De momenten met haar kinderen. Vele grote en kleine hoogtepunten en zelfs haar vertolking van de liederen tijdens het concert 'U weet het toch' komen voorbij, en zingt Kinga een van de bekendste nummers: ‘Ik Zal Er Zijn’.

Willemijn Goos
Filmmaker Willemijn Goos: “De documentaire is in twee dagen gedraaid. Ik zag Kinga vooral vermoeid liggen en kon gewoon niet geloven dat zij nog een concert kon geven. Een paar maanden later overleed ze.” Goos koos ervoor puur te registreren zodat het verhaal zichzelf vertelt. “Je ziet een vrouw die nog de mooiste tijd van haar leven maakt. Hoe ze steeds voor het leven bleef kiezen met de dood dichtbij. Het leven omarmend, ondanks haar breekbare lichaam dat aftakelde. Je ziet het alledaagse, dat natuurlijk helemaal niet meer alledaags was”.

Reinder IJmker verloor zijn vrouw Kinga Bán
Reinder IJmker verloor zijn vrouw Kinga Bán

Reinder IJmker
Een grote rol in ‘24 uur met Kinga Bán’ is weggelegd voor haar man Reinder IJmker die haar in alles ondersteunde. In eerste instantie aarzelde hij over het maken van een film. Reinder: “Ik dacht nog: ‘moet dat nou?’, maar als ik terugkijk vind ik dat regisseur Willemijn Goos het heel mooi heeft gedaan. Ze heeft echt het karakter van Kinga kunnen vangen, bijvoorbeeld dat zij in elke situatie een bepaalde humor behield. Dat markeerde ook echt haar persoonlijkheid. Kinga was tot op het laatst alert en helder van geest en kon zich makkelijk over dingen heen zetten. Haar boodschap was dat je het leven moet leven en ze getuigde van haar liefde voor God. Ik ben heel blij met het resultaat. Ondanks het gemist brengen deze beelden mooie herinneringen boven.”

Sela
Kinga Bán begon vanaf haar 12e jaar met zingen in de kerk en op school. Ze studeerde aan het conservatorium In Utrecht. In 2005 `trouwde ze met Reinder. Samen kregen ze drie kinderen; dochters Ike en Liva en zoon Kene.

Lees ook: Kinga Bán zingt ontroerend lied voor haar kinderen
Lees ook: Kinga Bán zingt ontroerend lied voor haar kinderen

Kinga Bán

Voor het grote publiek werd ze bekend als zangeres van de band Sela, waar ze in 2008 zangeres werd. Kinga kreeg borstkanker. Ondanks haar ziekte bleef ze zingen. Tot haar verdriet moest ze eind 2017 stoppen bij de band Sela. Daarna ging ze solo verder. De ziekte bleek onomkeerbaar.

‘24 uur met Kinga Bán'

Zondag 6 en zondag 13 november, 17.10 uur, NPO 2
Kijk hier de eerste uitzending terug via NPO Start

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--