Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Downton Abbey de film, de familie Crawley is terug!

Lees wat Eva van de film vindt

Fans wachten er al tijden op, nu is het eindelijk zover. De familie Crawley uit de populaire serie Downton Abbey is terug. In Downton Abbey de film. Vanaf 12 september draait 'ie in de bioscoop. Eva was bij de première in Tuschinski.

Deel:

Engelse kostuumdrama’s, wij houden ervan! De romantiek, de sfeer van vervlogen tijden, het decor en dat heerlijke Engelse accent. We hebben dan ook gesmuld van de serie Downton Abbey. Helaas eindigde de serie in 2015. Al snel gingen er geruchten over een film, maar pas vorig jaar kwam het verlossende antwoord: die komt er inderdaad. Die film ging dinsdag 10 september in première.

Fans van de serie kunnen hun hart ophalen, want alle bekende familieleden en personeelsleden zijn te zien in de film. Natuurlijk het hoofd van de familie Lord Grantham, gespeeld door Hugh Bonneville, en zijn oudste dochter Lady Mary. Maar ook al het personeel is terug van weggeweest. Van Mrs. Hughes en Thomas Barrow tot Mrs. Patmore en Daisy. Zelfs de gepensioneerde butler Mr. Carson maakt zijn opwachting. En natuurlijk ontbreekt de moeder van Lord Grantham - Lady Violet Crawley, gepeeld door Maggy Smith - niet. 

Downton Abbey krijgt koninklijk bezoek

Het verhaal draait om een bezoek van de koning en de koningin aan Downton Abbey. Een enorme eer, maar ook een stressvolle aangelegenheid. Zowel voor ‘upstairs’ als ‘downstairs’. 

De film begint met een droneshot van het bekende landhuis Downton Abbey. Op zo’n groot bioscoopdoek is dat een prachtig plaatje. En ook de shots van het interieur zijn een feestje om naar te kijken, zoveel pracht en praal. De reis die dé brief – waarin het koninklijk bezoek wordt aangekondigd – aflegt, wordt ook erg mooi en met de nodige spanning in beeld gebracht. Je zit er gelijk lekker in.

Natuurlijk is het hele huis na het nieuws direct in rep en roer. Er moet van alles voorbereid worden en het personeel is zeer vereerd dat ze het koninklijke paar mag bedienen. Maar ze krijgen ook te maken met het personeel van de koning en de koningin. Natuurlijk gebeurt er ook nog van alles op persoonlijk vlak. Zo twijfelt Daisy aan haar voorgenomen huwelijk, heeft lady Edith zo haar beslommeringen, ontmoet Tom Branson een geheimzinnige man en heeft Lady Violet weer eens een plannetje. 

Genieten van Lady Violet

Wat ons betreft is Lady Violet de ster van de film. Met dat heerlijke zuinige mondje, maakt ze de ene vlijmscherpe opmerking na de andere en zo zorgt ze regelmatig voor een lachsalvo in het publiek. Ook is ze weer een fijn duo met nicht Isobel Merton. Genieten.

Doordat er naast de hoofdverhaallijn van het koninklijk bezoek nog verschillende persoonlijke verhaallijnen worden getoond, is het af en toe wat veel. En de verhaallijnen gaan daardoor ook niet heel diep. Maar wij vonden dat niet storend. Alsof je een extra lange kerstaflevering zit te kijken. 

Lekker luchtig vermaak

Al met al is Downton Abbey de film alles wat je ervan verwacht als je de serie kent: prachtig decor, mooie jurken (geweldig, die jaren-20-stijl!), heerlijk Engels accent. Gewoon, lekker luchtig vermaak. Ook leuk als je de serie niet hebt gevolgd, volgens onze stagiaire Wendy.

Nog meer films: vijf films over bijzondere ervaringen met de hemel. Waargebeurde verhalen met prachtige getuigenissen.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--