Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Duurzamer leven lastig? Ja, maar Wilbert gaat je erbij helpen!

Deel:

Oktober – Stoptober: misschien een goed moment om toch eens bij jezelf na te gaan wat je zou kunnen doen om duurzamer te gaan leven. Lastig? Ja, best wel! Daarom gaat Wilbert van de Kamp je helpen! 

Vroeger hield ik me helemaal niet met duurzaamheid bezig. De enige keer dat het in mijn jeugd daarover ging  was toen mijn zusje een reep Tony’s Chocolonely meenam. Die kon je toen nog niet in de supermarkt kopen, dus dat was best bijzonder. Ik vond het zelfs een beetje raar, al hoorde ik wel wat ze zei over de oneerlijke kant van zo’n reep chocolade.

Op mijn 22e – een paar jaar later – begon ik pas echt te beseffen dat je met elk stuk voedsel dat je koopt het leven van iemand anders beïnvloedt en gewicht in de schaal legt. Klinkt logisch, maar als ik naar de wereld om me heen kijk, lijkt dat besef toch niet bij veel mensen te leven. Of ze doen er niks mee, natuurlijk.

Wat voor kleding draag jij?

Ik ging er wel wat mee doen: ik organiseerde festivals tegen voedselverspilling, organiseerde een voedselacademie en een hele talkshow over voedsel en ondernemerschap. Tijdens die talkshow vroeg iemand: maar wat voor kleding draag jij eigenlijk? Sindsdien koop ik bijna alleen maar duurzame kleding (in een volgende blog meer daarover), met als uitzondering dat ene paar schoenen dat ik tóch te leuk vond om niet te kopen. Want blijkbaar is duurzaam leven zo makkelijk nog niet.

Duurzaam leven is iets wat ik ambieer, maar een gewoonte is niet zomaar aangeleerd. Vooral omdat – als ik alles op een rijtje zet – het me soms gaat duizelen. Dan heb ik geen idee wat ik als persoon eigenlijk wél kan doen. Uiteraard kun je problemen niet altijd in je eentje oplossen, maar als we daardoor allemaal niets doen is dat jammer, toch? Ik vind van wel. 

Stel je vragen over duurzaamheid!

Daarom ga ik voor jullie op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Laat het mij weten in een reactie hieronder! Bedankt alvast!

PS ik ga in deze stukken niet in op of en waarom je volgens de Bijbel duurzaam zou moeten leven, kwesties als rentmeesterschap en rechtvaardigheid spreken voor zich, lijkt me. In ieder geval vind ik in dit stuk de vraag meer hout snijden dan het antwoord.

Wilbert van de Kamp is een duurzame ondernemer. Hij zette bijvoorbeeld Omapost op en Appelkruimel & Fris. Daarnaast organiseert hij dus festivals tegen voedselverspilling en maakte hij o.a. een vlogserie over zaad (zie hieronder).

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--