Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Echte vriendschap: ‘Van de eerste zoen tot aan de bruiloft, we hebben het met elkaar meegemaakt’

Vriendinnengroep Curieus is al 18 jaar samen

Op de foto zie je van links naar rechts Hanneke, Janneke, Marleen, Irene, Nyncke, Sanne, Anne, Fiona, Geraldine en Deborah. Deze tien vrouwen vormen de vriendinnengroep genaamd Curieus. Ze zijn rond de 36 jaar, hebben samen 27 kinderen en zijn al 18 jaar een hechte groep. Nyncke en Janneke nemen het woord namens de vriendinnen om te vertellen over deze speciale vriendschap.

Deel:

“Een dagje shoppen met iedereen is chaos,” begint Nyncke. “In groepjes van vier proberen we ons in pashokjes te wurmen om dezelfde kleding te passen. Wat uiteraard niet past. Kreten als: ‘dit is echt wat voor jou’, en, ‘doe jij anders even dit aan’, zijn dan door de hele winkel te horen. We nemen vrijwel de hele benedenverdieping van de winkel over. Hoe je als vriendinnen dan alles aan het passen bent is echt heerlijk.”

Curieus

De vriendinnen zijn sinds 2002 bevriend, en hebben elkaar via studentenvereniging de Navigators ontmoet. Nyncke: “De vereniging kende destijds een structuur van ‘moeders en dochters’. Wanneer je lid werd kreeg je een moeder toegewezen die je wegwijs maakte. Zo was Janneke bijvoorbeeld de moeder van Marleen en Anne, en was Marleen later weer mijn moeder. Zo zijn we bij elkaar gekomen. Doordat er meerdere meiden samen een huis deelden was het ook makkelijk om bijeen te komen.”

Er is wel eens een tas onder onze hoofden vandaan gesloten

“We hadden de behoefte om naast het grote verenigingsleven een leuk klein groepje te vormen waarbinnen je meer kon delen,” vertelt Janneke. “Zo ontstond het idee om met elkaar een dispuut op te richten, echt een studentending. In die tijd was een dispuut een benaming voor een vriendengroep. We zaten een beetje te geinen over de naam die we eraan wilden geven en Nyncke opperde Curieus. Een mysterieuze en aparte naam. Uiteindelijk is dat het geworden en zo noemen we onszelf nog steeds.”

Studentenleven

image1

“De studententijd vond ik een heftige tijd,” bekent Nyncke. “We gingen vaak naar feestjes in Rotterdam. We moesten dan met de nachttrein terug naar Utrecht, dat was een lange rit. Onderweg vielen we natuurlijk in slaap en zo is er wel eens een tas onder onze hoofden vandaan gestolen. Curieus heeft mij op alle momenten meegemaakt. Wanneer ik brak wakker werd na een gala, maar ook als ik weer zat te huilen om een vriendje.”

Janneke: “We deden veel activiteiten als groep, daardoor werd Curieus vanzelf hechter. We kennen elkaar door en door. Van de eerste zoen van ieder vriendje tot aan de bruiloften en alle geboortes, we hebben het allemaal met elkaar meegemaakt. Je hebt zo’n geschiedenis als groep. Het voelt daardoor heel vertrouwd.”

De vraag: 'iemand nog tips voor thuiswerken met een peuter om je heen?', komt regelmatig voorbij

“Gelukkig hebben we nog nooit iets ontzettend verdrietigs met elkaar hoeven meemaken,” aldus Nyncke. “We vieren onze hoogtijdagen en groeien daarin samen op. We zijn bij elkaars belijdenisdiensten en doopdiensten van onze baby’s geweest. Navigators is namelijk een christelijke studentenvereniging en zo zijn we allemaal op onze eigen manier met het geloof bezig. Je deelt je leven en het geloof speelt daarin een belangrijke rol.”

Levendige groepsapp

Toch leven de vriendinnen soms ook op afstand van elkaar. “Ik heb drieënhalf jaar in New York gewoond,” vertelt Janneke. “Het was moeilijk om die afstand te hebben met de rest. Als de anderen elkaar weer gingen zien vond ik het verschrikkelijk dat ik daar niet bij kon zijn. Dan kreeg ik appjes binnen van: ‘ik ben onderweg’, terwijl ik daar aan het werk was. Toen ik dit jaar terugkwam voelde het fijn om weer fysiek deel uit te kunnen maken van Curieus."

Helaas is het lastiger geworden om elkaar te kunnen zien

"Het contact binnen onze appgroep werkte erg goed om betrokken te blijven bij die vriendschap. We hebben een vrij intensieve en levendige appgroep. Vragen als: ‘hoeveel betalen jullie aan de oppas?’, en, ‘iemand nog tips voor thuiswerken met een peuter om je heen?’, komen daar regelmatig voorbij.”

Unieke vriendschap

Nyncke: “Wanneer ik nu vriendinnen word met bijvoorbeeld de moeders van school, zal dat nooit zo worden als Curieus. De periode waarin we ons hebben ontwikkeld tot wie wij nu nog zijn hebben we met elkaar doorgemaakt. Daardoor kan ik volkomen mezelf zijn. Die veiligheid voel ik bij alle negen van hen. We veroordelen elkaar niet en houden van elkaar. Ik heb geen andere vriendinnen zoals zij.”

“Voor mij zijn zij de basis waar ik altijd op terug kan vallen,” vervolgt Janneke. “We delen dezelfde normen en waarden. Het is bijzonder dat wij als groep zo ver teruggaan. Dat maakt de band die we hebben heel speciaal.”

Vooruitzicht

“Sinds onze studententijd gaan we ieder jaar met elkaar op vakantie en spreken we om de drie weken af,” vertelt Nyncke. “Helaas is dat dit jaar door het coronavirus lastiger geworden en hebben we elkaar in september voor het laatst kunnen zien. We hebben tijdens de eerste coronagolf geprobeerd via het online programma Teams samen te komen. Op een gegeven moment waren we met z’n tienen door elkaar heen aan het kletsen. Dat werkte dus niet echt.”

We wisselen tips uit over bijvoorbeeld traktaties en hippe schoenen

Janneke: “Momenteel zijn we bezig met lootjes trekken voor sinterklaas. We moeten nog kijken hoe we dat kunnen vormgeven, maar we hebben nu wel iets om naar uit te kijken. Zo zijn we daarnaast aan het nadenken over een vriendinnenweekend in het voorjaar volgend jaar. Al zien we elkaar niet, het helpt om met elkaar te kijken wat we kunnen gaan doen wanneer het weer mag. Daar kunnen we nu al zoveel lol over hebben.

IMG_0739

Tegenwoordig is ons leven misschien anders dan in onze studententijd, maar we vinden elkaar in aandacht voor elkaar. Lieve kaartjes of bloemen voor ouders die ziek zijn. We verzamelen samen geld in voor Lesbos, maar wisselen daarnaast ook tips uit over bijvoorbeeld traktaties, hippe schoenen en mooie liedjes. Als we samen zijn, zijn die momenten heel levendig. We kunnen gewoon onszelf zijn bij elkaar en dat is heerlijk!”

Lees ook het vorige portret van Echte vriendschap: Vanaf de eerste dag van hun studie zijn Inge en Julia vriendinnen

Geschreven door

Daniëlle Naberman

--:--