Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een muzikale familie: maak kennis met zanggroep ‘Snowe’

De auditie van Snowe zie je in aflevering 1 van 'Zing!'

Hoewel de meeste leden van 'Snowe' uit Loosdrecht komen, liggen de roots van deze groep in Engeland. De van oorsprong Britse Jacqui en Ian Southam staan namelijk aan de wieg van deze hechte zanggroep. Ian vertelt hoe Snowe ontstond en verklapt met welk nummer ze op 27 mei de harten van de mentoren en kijkers hopen te stelen.

Deel:

“In 2001 kwamen mijn vrouw en ik van Engeland naar Nederland”, begint Ian. “Jacqui is muzieklerares. Daarom verzamelden we al snel een groepje kinderen die het leuk vonden om samen te zingen. In eerste instantie waren dat vijf kinderen. Toen we met hen een klein optreden gaven, breidde de groep snel uit. We gingen naar tien, toen dertien… Inmiddels bestaat Snowe al 22 jaar.”

‘We zijn een familie’

De naam Snowe verwijst naar de kinderen met wie het allemaal begon: de naam komt namelijk voort uit de letters van de achternamen van de eerste vijf leden. “Een kwart van de leden zit al meer dan twintig jaar bij het koor”, vertelt Ian. Bijna iedereen meer dan tien jaar. Het is echt een familie; een heel hechte groep.”

Festivals en koorcompetities

“Elke dinsdagavond maken we samen muziek. We hebben geen leden die naar het conservatorium zijn gegaan, maar ze hebben wél allemaal geleerd hoe je in een koor zingt.” Ook treedt Snowe regelmatig op. “We doen mee aan festivals en koorcompetities in binnen- en buitenland. Zo waren we onder andere bij competities in Wales en Letland. Dat is erg leuk: je treedt niet alleen zelf op, maar kunt ook andere koren bekijken, inspiratie opdoen en babbelen met andere dirigenten.”

Geboren muziekliefhebber

Jacqui en Ian zijn hun leven lang al dol op muziek. Waar dat vandaan komt? “We zijn geboren met liefde voor muziek. Muziek zit in je. Maar ook leraren, ouders en familieleden hebben ons geïnspireerd om met muziek aan de slag te gaan.”

- - - Tekst loopt door onder de foto - - -

Zanggroep Snowe tijdens een van hun repetities
Snowe tijdens een van hun repetities.

‘Een koor is niet alleen voor vrouwen’

Die liefde voor muziek en (samen) zingen willen Jacqui en Ian met hun groep Snowe ook graag meegeven aan anderen: “Ga zingen! Samen zingen is heel leuk én goed voor je mental health. Het vooroordeel is vaak dat het voor oudere mensen is of voor vrouwen. Maar het is ook voor jonge mensen. En voor jongens! Kijk maar eens naar Wales; daar zijn mannenkoren heel groot!”

Een nieuwe uitdaging

De kans om mee te doen aan Zing! kwam voor Snowe op een bijzonder moment. “De laatste twee á drie jaar was het vanwege corona heel stil in de koorwereld. En toen overleed in januari een van onze koorleden: Inge”, vertelt Ian. “Dat was heel moeilijk. En natuurlijk houdt dat ons nog bezig. Maar meedoen aan Zing! geeft positiviteit; het koor is heel enthousiast. Ik zie het als een mooie uitdaging, die op een perfecte moment langskomt.”

Celtic Dance

Op 27 mei mag Snowe laten horen wat het in huis heeft. “We doen auditie met de ‘Celtic Dance’ van Kirby Shaw. “Een van de koorleden had het nummer gezien op YouTube en zei: ‘Dat is een leuk liedje voor ons’. Mijn vrouw - die onze dirigent is - vond het een mooi nummer voor de warm-up. Maar toen we het ten gehore brachten, werd er enthousiast op gereageerd: mensen vinden het gewoon heel leuk! Daarom doen we er nu auditie mee!”

‘Met een glimlach naar huis’

De repetitie en de opname van de auditie zijn inmiddels achter de rug. Ian: “We willen laten zien hoe leuk het is om samen te zingen. Dat is gelukt. We hebben allemaal genoten en gingen naar huis met een glimlach. We kijken terug op een leuke dag!”

Ben je benieuwd naar de auditie van Snowe en wil je weten of ze een plek in de kwartfinales hebben behaald? Kijk aflevering 1 van Zing! nu op NPO Start.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de mooiste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--