Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Jennie verbeek vertelt over een positief alternatief voor acupunctuur.

Een positief alternatief voor reiki en acupunctuur

15 januari 2013 · 10:26Visie

Update: 1 december 2022 · 12:18

Mensen met chronische pijnklachten komen vaak in aanraking met reiki en acupunctuur, vooral als reguliere therapieën geen oplossing meer bieden. Jennie Verbeek zet zich in voor een positief alternatief: “Triggerpointtherapie kan je leven veranderen.”

Het raakt Jennie Verbeek (46) dat er mensen rondlopen met pijn, die uit wanhoop aankloppen bij reikimeesters of andere oosterse genezers. “Dat zijn behandelwijzen die zich bezighouden met machten buiten onszelf. Binnen christelijk Nederland worden er hele discussies over gevoerd, terwijl mensen eenvoudigweg geholpen willen worden omdat ze pijn hebben. Daarom wijs ik liever op een positief alternatief.”
In haar praktijk werkt Jennie met triggerpointtherapie. Het is een behandelwijze waarbij naalden worden gebruikt, en daarom direct associaties oproept met acupunctuur.

Stress

Toch blijkt het om iets anders te gaan. Een triggerpointtherapeut behandelt vastzittende spierknopen in het lichaam met massagetechnieken en heel dunne naalden, ook wel dry needling genoemd. Hierdoor schrikt de spier zo, dat hij zich volledig ontspant en er een betere doorbloeding op gang komt. Heel vaak blijkt een slechte doorbloeding de oorzaak van allerlei klachten. Tegelijkertijd vraagt de therapeut naar de levensstijl van een patiënt om te kijken waar de klachten vandaan komen. “De therapeut is geen psycholoog, maar hij maakt de patiënt wel bewust van de signalen die het lichaam geeft. Luisteren naar lichaamstaal is meer dan ‘een zeer plekje’ aanwijzen.
Deze manier staat bekend als een ‘holistische benaderwijze’, en daarvoor is bij de huisarts vaak weinig ruimte. Bij oosterse behandelwijzen wel, vandaar dat mensen daar uiteindelijk vaak aankloppen.”

Ontspanning

Is dit niet opnieuw een vage therapie? Jennie kent de kritische vragen. “Daarom zie ik het als mijn missie om uit te leggen hoe het werkelijk zit. Triggerpointtherapie is geen acupunctuur, waarbij gebruikgemaakt wordt van energiebanen en meridianen. Bij triggerpointtherapie gaat het alleen om de ontspanning van de spierknoop, die overal in het lichaam tot klachten leidt. De spier gaat weer functioneren zoals hij behoort te doen. Ik behandel geen energievelden. Met Pinksteren is de Heilige Geest uitgestort en het is Zijn kracht in mij die mij leven geeft. Daar moet je het bij laten. Therapeuten die werken met reiki en meridianen denken vaak dat zij de macht hebben over energie in de kosmos, of dat zij energie kunnen doorgeven. Daardoor raken ze in de ban van verkeerde machten.”
Haar pleidooi vindt weerklank bij Stichting Promise. Deze stichting, onder leiding van Gerard Feller, houdt medische en psychische behandelwijzen kritisch tegen het licht, met de Bijbel als uitgangspunt. De stichting krijgt de laatste jaren veel vragen over triggerpointtherapie en Feller publiceerde naar aanleiding daarvan een uitgebreid artikel op de website. Hij zegt: “Triggerpointtherapie heeft niets van doen met acupunctuur en de filosofie daarachter. Bij acupunctuur worden de naalden niet willekeurig geplaatst, maar wordt er rekening gehouden met meridianen en energiebanen die in evenwicht moeten komen door krachten. Waar acupunctuur medisch niet verklaarbaar is en stoelt op filosofische opvattingen, stoelt triggerpointtherapie wel op anatomische en fysiologische kennis.”

Zuiver

Zowel Jennie Verbeek als Gerald Feller benadrukt dat je je als patiënt niet zomaar moet overgeven aan een behandelaar. Jennie: “Het kan best zijn dat iemand die triggerpointtherapie geeft, ook aan reiki doet. Daarom hebben we een beroepsgroep opgericht om deze behandelwijze zuiver te houden. NMTM-therapeuten (zie kader) houden zich aan een gedragscode, door geen oosterse filosofieën met hun behandeling te vermengen.”
Inmiddels heeft Jennie in Nederland een hbo-opleiding voor triggerpointtherapie opgezet. “Noem het roeping, of verantwoordelijkheid. Ik voel het belang om als christen niet alleen met de vinger te wijzen, maar ook iets positiefs aan te bieden. God heeft de hele mens op het oog en wil zieken opbeuren en kracht geven, zonder dat ze worden leeggezogen door verkeerde machten.”

Nmtn.nl
Prevenzis.nl
Stichtingpromise.nl (zoek op triggerpointtherapie voor het artikel van Gerard Feller.)

Tekst: Mirjam van der Vegt
Beeld: Gert-Jan van der Tuuk
 

Na een baan als directiesecretaresse volgde Jennie Verbeek een opleiding tot Sportmasseur en een vervolgopleiding Myofaciaal triggerpointtherapeut in België. Zij heeft sinds 2004 een eigen praktijk en startte in 2007 met Prevenzis, een hbo-opleiding voor Triggerpointtherapie in de aanvullende zorg. In 2009 werd een beroepsgroep opgericht: de NeuroMusculaire Therapeuten Nederland (NMTM).

Deel dit artikel: