Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een sublieme Shakespeareverfilming

Een filmrecensie van Rick de Gier

Aan mierzoet kerstvermaak geen gebrek dit najaar. In de populaire filmmaand december strijden streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Amazon Prime allemaal om de hoogste kijkcijfers, met talloze nieuwe winter-romcoms en kerstman­sprookjes als gevolg. Daar is beslist een publiek voor, maar je zou van de weeromstuit zomaar zin kunnen krijgen in iets stemmigs en diepzinnigs.

Deel:

In dat geval is de nieuwe bioscoopfilm 'The Tragedy of Macbeth' een aanrader. Een verfilming van het beroemde, grimmige toneelstuk van Shakespeare, over een Schotse generaal die door een drietal heksen wordt aangespoord om moordend en bedriegend naar de macht te grijpen. Na eerdere bewerkingen van cineasten als Orson Welles en Roman Polanski is de regie ditmaal in handen van Joel Coen, die gewoonlijk films maakt met zijn broer Ethan, zoals 'Fargo', 'The Big Lebowski' en 'Hail, Caesar!'

In die films valt vaak veel te lachen, maar 'The Tragedy of Macbeth' is van een meedogenloze somberheid. Coen hanteert de oorspronkelijke, oud-Engelse tekst, filmt in sober zwart-wit en maakt gebruik van minimalistische decors. Dat klinkt misschien weinig aantrekkelijk, maar ik heb zelden een film gezien die visueel zo imponeerde. De sfeervolle, prachtig gecomponeerde shots doen regelmatig denken aan schilderijen van Escher en allerlei klassiekers uit de stille cinema.

Lees ook: Een wel erg nostalgische 'West Side Story'
Lees ook: Een wel erg nostalgische 'West Side Story'

Toch blijft het belangrijkste in een Shakespearefilm wel de cast, en ook die stelt zeker niet teleur. Met zijn warme, nobele uitstraling maakt Denzel Washington Macbeth verrassend menselijk, en ook Frances McDormand (echtgenote van regisseur Coen) weet van de duivelse Lady Macbeth een bijna meelijwekkend figuur te maken.

Al die elementen brengen de tekst van Shakespeare volop tot leven. En wat blijft die tekst indrukwekkend – moeilijk te volgen, dat wel, maar zeldzaam poëtisch, spitsvondig, filosofisch. Het lugubere verhaal zet onvermijdelijk aan het denken over leven en dood, goed en kwaad. En past in die zin misschien wel beter bij Kerst dan al die sentimentele meuk op Netflix en Amazon.

Bekijk de trailer van 'The Tragedy of Macbeth'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'The Tragedy of Macbeth'

Regie: Joel Coen. Met o.a. Denzel Washington en Frances McDormand. Kijkwijzer: 16 (vanwege geweld en grof taalgebruik). Vanaf 30 december in de bioscoop; vanaf 14 januari op Apple TV+.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--