Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Eindelijk weer een mooie rol voor Nicolas Cage in 'Pig''

Een filmrecensie van Rick de Gier

Wat is er toch aan de hand met Nicolas Cage? De Amerikaanse acteur werkte ooit samen met de beste regisseurs, kreeg meerdere Oscarnominaties en was op zeker moment een van de bestbetaalde sterren van Hollywood. De laatste jaren zit zijn carrière echter hopeloos in het slop.

Deel:

In een enkel decennium speelde Cage mee in zo’n dertig films die de bioscopen niet eens haalden: malle actiefilms, platte wraakverhalen, griezelpulp. Rollen in grote films kan hij nauwelijks meer krijgen, en op internet is hij een soort cultfiguur geworden die alleen nog bekendstaat om zijn raarste werk.

Cage is beslist een unieke acteur

De achterliggende oorzaak is even wrang als voorspelbaar: Cage kampte de laatste jaren met fikse geldproblemen. De acteur staat bekend als een nogal extreem figuur, die naar eigen zeggen iets destructiefs kan krijgen als hij niet aan het werk is (wat verklaart waarom hij soms wel vijf films per jaar maakt). Op zeker moment gaf hij zo veel geld uit – aan villa’s, sportwagens, kastelen, een compleet eiland – dat de schuldeisers voor hem in de rij stonden.

Jammer, want Cage is beslist een unieke acteur, die het aandurft te experimenteren en risico’s te nemen. Hij zegt zelf niet per se naar realisme te streven, maar noemt zijn acteerstijl verwant aan opera, theater en cartoons.

Toch kan hij desgewenst ook heel ingetogen spelen. Dat bewijst hij in de bescheiden nieuwe dramafilm 'Pig'. Hij speelt een kluizenaar die in een bos woont met zijn varken, waarmee hij zoekt naar truffels. Wanneer het beest op een nacht wordt gestolen, zet hij alles op alles om het terug te krijgen.

Lees ook: Hoe de FBI Martin Luther King niet klein kreeg
Lees ook: Hoe de FBI Martin Luther King niet klein kreeg

'Pig' heeft eerst trekken van zo’n typische Cage-wraakfilm, maar debuterend regisseur Michael Sarnoski lijkt uiteindelijk juist commentaar te leveren op zulke films. Het verhaal loopt steeds anders dan je zou verwachten; het bevat wat geweld, maar is ook teder en melancholisch.

Laten we hopen dat 'Pig' voor Cage een nieuwe fase inluidt, met meer van dit soort fraaie rollen.

Bekijk de trailer van 'Pig'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

'Pig'

Regie: Michael Sarnoski. Met o.a. Nicolas Cage en Alex Wolff. Kijkwijzer 12 vanwege angst, geweld en grof taalgebruik. Nu in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--