Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elly Zuiderveld werd na jaren opnieuw geraakt door Maria

Hoewel ze katholiek is opgevoed, moest muzikant en schrijfster Elly Zuiderveld jarenlang niets van God hebben. Toen ze weer tot geloof kwam, leek Maria niet meer van belang. Toch werd ze opnieuw door haar geraakt.

Deel:

Elly ging vroeger vaak met haar oma mee naar de rooms-katholieke Sint-Vituskerk in Hilversum, vertelt ze in het tv-programma Bid, bedank, bewonder. “Vooral met de kerst. Wij hoorden eigenlijk bij een andere, kleinere kerk. Dit was de kerk voor feesten en evenementen. Hier werd de nachtmis gezongen, in het Latijn.” Jezus woonde voor haar in de kerk, achter een klein deurtje. “Dan klopte ik op het deurtje en zei ik: ‘Dag lieve Jezus’, en dan rende ik weer weg.” 

Volgens monnik Luigi Gioia kun je overal en altijd bidden…

Lees ook over:

Volgens monnik Luigi Gioia kun je overal en altijd bidden…

Maria speelde geen rol 

In de Mariakapel hangt een uit hout gesneden beeld van Maria. “Dat beeldje vind ik wel heel erg mooi. Dat was zoals ik als kind Maria zag. Moederlijk, ze snapte het allemaal wel. Dat was Maria voor mij.” Er volgden vele jaren waarin Elly niks met God te maken wil hebben. Wanneer ze begin 30 is komen zij en haar man Rikkert opnieuw tot geloof. Ze vraagt aan mede-gelovigen wat ze nu met Maria moet. “‘Helemaal niks’, zeiden ze. Maria speelde geen rol. Dat vond ik toch wel een beetje raar.” 

Een gebed voor Maria 

Wanneer Elly op vakantie is in Frankrijk, gaat ze een katholieke kerk binnen. “Daar was ook een beeld van Maria. Dat stond in een nisje met van die tralies ervoor. Ik bleef daarvoor staan en toen werd ik heel erg ontroerd. Ik dacht: dat was mijn kleinemeisjes-moeder. Later heb ik er een gebedje van gemaakt.” 

Tekst gaat door onder het gebed

 Ave Maria - Elly Zuiderveld

“Ik bid niet meer tot Maria”, legt Elly uit. Ze noemt zichzelf dan ook niet katholiek, hoewel ze met regelmaat de katholieke kerk bezoekt. “Ik ben een kind van God.” Wel vertelt ze dat haar godsbeeld in de loop der jaren veranderd is. “Ik praat veel met meisjes en vrouwen die misbruikt zijn. Die kunnen heel moeilijk in een God die vader is geloven”, legt ze uit. “Dan zeg ik: ‘God is ook moeder!’ Ik denk dat Maria de moederlijke kant van God verbeeldt voor mij en voor heel veel mensen en dat ze die moeder makkelijker aanspreken dan die man.”

Bekijk het hele gesprek met Elly Zuiderveld in Bid, bedank, bewonder op NPO start

--:--