Ga naar submenu Ga naar zoekveld

En toen vielen er doden in het Capitool…

Blog van Tijs van den Brink

Terwijl ik nog maar net terug ben uit Amerika om de reactie van de christelijke achterban van Donald Trump op zijn verkiezingsnederlaag op te tekenen, zie ik een deel van diezelfde achterban met geweld het Capitool binnentrekken, het hart van de Amerikaanse democratie.

Deel:

Aanvankelijk denk ik nog dat het gewoon relschoppers zijn. Maar als ik woensdagavond laat op de avond een reportage zie van de Britse journalist Robert Moore die met de relschoppers mee het Capitool is ingetrokken, kom ik tot een andere conclusie. De teksten die ze uitslaan, doen me denken aan de teksten van christelijke Trump-fans die ik sprak. Deze mensen zijn er tot op de bodem van hun hart van overtuigd dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen en dat de Democraten de overwinning hebben ‘gestolen’. Ze denken echt dat ze iets goeds doen door hier te rellen…

Ik vind het een afschuwelijk gezicht. Op de plek waar allerlei verschillende mensen en stromingen in gesprék horen te zijn over hoe de samenleving in elkaar zou moeten zitten, wordt geschopt, geslagen, vernield en zelfs geschoten. Vier doden, hoor ik de volgende ochtend op de radio. Onder hen een luchtmachtveteraan, Ashli Babbit. Ik ken haar verhaal verder niet, maar ik vraag me af of ze ook niet gewoon in God, Jesus, Trump had kunnen zitten.

De christelijke Republikeinen die ik sprak, waren van plan de uitslag van de verkiezingen te respecteren, onder protest. Ze waren trots dat er (tot vorige week dan) geen rellen waren uitgebroken. Zo zijn we niet, vertelden ze me. Zo is links, maar wij niet.
De volgende dag zegt president Trump eindelijk dat hij zal meewerken aan een ordelijke machtsoverdracht. Zou hij toch ook geschrokken zijn van wat er is gebeurd? Zal hij stoppen met het opruien van zijn achterban?

Vice-president Mike Pence deed wat hij moest doen: hij bekrachtigde de verkiezingsuitslag, hoewel Trump hem had gevraagd dat niet te doen. Zo vaak dacht ik de afgelopen jaren: wat zou die Pence echt vinden van Trump, die hij in het openbaar door dik en dun steunde?
Ik hoop dat nu gaat gebeuren wat al veel eerder had moeten gebeuren: dat gematigde, fatsoenlijke Republikeinen opstaan, zich uitspreken en hun partij terugveroveren op de Trump-clan. En dat zij samen met gematigde Democraten onder leiding van president Joe Biden proberen van Amerika weer een fatsoenlijke democratie te maken…

God, Jesus, Trump 2

Woensdag 13 & donderdag 14 januari, NPO 2, 22.20 uur.  

Beeld: ANP

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--