Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'EO Life is het christelijke venster op de samenleving'

Nieuwe zondagochtend op NPO 2

De zondagochtendprogrammering is begin dit jaar flink op de schop gegaan. Het was tijd voor iets nieuws en zo ontstond de talkshow EO Life. Een programma met inspirerende gasten, reportages, muziek en korte overdenkingen. Eigenlijk het beste van de vorige programmering en méér.

Deel:

Een optimistisch zingevingsprogramma met veel ruimte voor geloofsverhalen en gesprekken over herkenbare levensvragen.” Zo omschrijft eindredacteur Irjan Aarten EO Life. Dit nieuwe programma vervangt de vorige programmering, met onder andere Zie je zondag! en Nederland zingt dichtbij. “EO Life vormt een christelijke bijenkorf waarin de mooiste merken van de EO ruimte krijgen, zoals EO Metterdaad,” vertelt Irjan. De presentatie is in handen van Bert van Leeuwen, die in de studio boeiende gasten ontvangt. Irjan: “Neem bijvoorbeeld Neo de Bono, een man die zich ‘de monnik van Moerwijk’ noemt, omdat hij zich zonder vast inkomen inzet voor de mensen in deze Haagse wijk. Bij EO Life willen we laten zien hoe christenen met actuele thema’s omgaan. Zij belijden het christen-zijn niet alleen met woorden, maar ook door daden."

Inspirerende verhalen

Irjan hoopt dat EO Life een breder publiek trekt dan de vorige programmering. “Bij de EO werken we met specifieke doelgroepen. De oudere kijker blijft belangrijk voor ons, op hen stemmen we af met de muziek en gespreksinhoud. We bereiken ook jongere kijkers, vanwege de inspirerende verhalen waar zij van kunnen leren.” Daarnaast is het programma interessant voor de geseculariseerde kijker. “Iemand die niet veel heeft met het geloof, maar wel geïnteresseerd is in zingeving, kan geïnspireerd raken. Ik denk ook aan de eenzame kijker die zapt en denkt: dit ziet eruit als een leuk programma, eens kijken wat dit brengt. Hopelijk kunnen we ook deze mensen hoop geven en bemoedigen. EO Life geeft je nét dat zetje om de week in te gaan.”

Hoop

Waar kunnen kijkers hoop uit putten?
“Uit de gesprekken. We zoeken gasten die als christen bewust in de samenleving staan en daar vrij over kunnen spreken. Én die laten zien hoe zij omgaan met het leven van alledag, dat soms rauw, maar ook mooi kan zijn. We hopen perspectief te bieden. EO Life is het christelijke venster op de samenleving.”

Baksels

Schermafbeelding_2022-01-21_om_10.44.57

Ook nieuw voor deze ochtend: sneller inspringen op de actualiteit door passende gasten uit te nodigen. Irjan: “Recent overleed bisschop Desmond Tutu, waar we bijvoorbeeld aandacht aan hadden kunnen besteden. We zouden bespreken wat hij betekende voor het christelijk leven.” En elke aflevering zien we Elizabeth Lopez, de winnares van Heel Holland Bakt 2021. Zij bakt iets lekkers wat je thuis goed kunt nadoen. “Samen gaan we nog bedenken hoe we kunnen inspelen op christelijke en joodse feestdagen, zodat haar baksels iets inhoudelijks krijgen. Elizabeth is een gedreven gelovige, dus dat laten we ook naar voren komen.”

Meditatiemoment

Om de vaart in het programma te houden – “het blijft tv” – komen er vier vaste rubrieken in voor. Zoals de rubriek ‘Wat gebeurt er buiten?’, waarin een enthousiaste boswachter de kijker meeneemt de natuur in. Irjan: “Ze laat de kleine dingen zien. Op één vierkante meter gebeurt soms zo veel, dat is wonderlijk.” Een andere rubriek is ‘De vijf minuten’, een meditatiemoment. “Dit kan met een predikant zijn, zoals Jurjen ten Brinke. Of met iemand die een column schreef met een mooie levensbeschouwelijke boodschap.”

--:--