Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De favoriete bijbeltekst van #nepchristen Donald Trump…

Deel:

Als Republikeinse kandidaat moet Donald Trump God natuurlijk goed in z’n zak hebben. Zo gaat dat in de Verenigde Staten. Maar dan moet je ook snel kunnen antwoorden, als ze je uit het niets de vraag stellen, wat je favoriete bijbelvers is. Een lastige.

Trump koopt even tijd door aan te geven dat er natuurlijk zoveel inspirerende bijbelpassages zijn, en antwoordt dan toch bewonderenswaardig snel:

Een oog voor een oog.

Misschien een beetje negatief, zegt Trump erachteraan, maar het is wel zo. Buitenlanders pakken onze banen en ons geld af, en we doen niets. Tijd om een oog voor een oog te nemen, met andere woorden: tijd om die buitenlanders terug te pakken.

Begrijpt Donald Trump God wel?

Eerst eens naar de brontekst. Trump heeft gelijk dat deze uitdrukking in de bijbel staat, sterker nog: minstens drie keer, in de Thora. In Leviticus 24, bijvoorbeeld.

Wanneer iemand letsel toebrengt aan een ander, moet hem hetzelfde letsel worden toegebracht: een breuk voor een breuk, een oog voor een oog, een tand voor een tand. Wat hij de ander heeft aangedaan zal ook hem aangedaan worden. Dus wie een stuk vee doodt moet het vergoeden en wie een mens doodt moet ter dood gebracht worden.

Het zogenaamde vergeldingsrecht wordt hier ingesteld. De eerste grap is dan, dat dit recht waarschijnlijk niet, zoals Trump meent, is ingesteld om het fenomeen wraak te promoten. Integendeel: de oog voor een oog wet is er waarschijnlijk om vergelding in te perken. Waar je in een wildwestsituatie zonder rechterlijke macht iemands kop eraf kunt schieten als hij je oog heeft bezeerd, mag je met de oog voor een oog wet niet verder gaan dan diens oog.

De tweede grap is, dat Donald Trump God het zinnetje erna niet zal vergeven:

Vreemdelingen en geboren Israëlieten moeten volgens dezelfde norm worden berecht.

In het kort: zelfs de Oudtestamentische God, toch ook geen lieverdje, wordt hier rechts ingehaald door Trump, die hem contextloos citeert.

En dan nog dit…

De derde grap aan het verhaal van Donald Trump is dat hij precies een van die zeer zeldzame teksten uit de Thora heeft gekozen, waar Jezus het zelf niet mee eens was. Was Donald Trump ook maar een klein beetje bijbelvast geweest, dan had hij deze woorden van Jezus wel gekend:

Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Een oog voor een oog en een tand voor een tand.” En ik zeg jullie je niet te verzetten tegen wie kwaad doet, maar wie je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe te keren.

Uw theoloog des twitterlands heeft er dus plezier in, de paus na te volgen en Donald Trump nog eens een nep-christen te noemen. Al is het alleen maar omdat hij dan boos wordt.

Deze blog is met toestemming overgenomen van alainverheij.nl

Geschreven door

Alain Verheij

--:--