Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Film 'Onward': doldwaas avontuur over gemis en vertrouwen

Regisseur putte inspiratie uit zijn eigen leven

Deel:

Animatiestudio Pixar is officieel in handen van Disney, maar maakt vaak films die net iets origineler en eigenzinniger zijn dan die van Disney zelf. De beste Pixar-­verha­len behandelen thema’s die je normaal gesproken niet aantreft in familiefilms. Zo gaat Ratatouille op een bepaald niveau over de aard van kunst, Inside Out over het belang van verdriet, en de Toy Story­reeks over niets minder dan de zin van het leven.

Pixars nieuwste productie Onward is geen uitzondering. De film vertelt een nogal me­lig avonturenverhaal, maar gaat ten diepste over gemis, vertrouwen en familieban­den. Regisseur en coscenarist Dan Scanlon vertelt in interviews dat hij inspiratie putte uit zijn eigen leven. Zijn vader overleed toen hij en zijn broer nog te jong waren om hem te leren kennen. Toen de jongens als pubers een bandopname van hun vader vonden, was dat een magische ervaring, alsof hij weer even tot leven kwam.

Toen de pubers een bandopname van hun vader vonden, was dat een magische ervaring

Dit gegeven verwerkte Scanlon tot een sprookje dat zich afspeelt in een wereld die erg lijkt op de onze, maar bevolkt wordt door elfen, draken en eenhoorns. Ooit was het een wereld vol magie en avontuur, maar de komst van auto’s, elektriciteit en internet heeft de bewoners lui gemaakt.

Geheimzinnige toverspreuk

In deze setting volgen we twee elfenbroers die – net als Scanlon – hun vader nooit hebben gekend. Met behulp van een geheimzinnige toverspreuk krijgen ze de kans nog één dag met hem door te brengen.

Lees ook: The Lion King: knap uitgevoerde nostalgietrip
Lees ook: The Lion King: knap uitgevoerde nostalgietrip

Het verhaal is hier en daar behoorlijk ab­surd en roept wat ingewikkelde vragen op – is die terugkerende vader een geest, of een soort kloon? Waar komt hij vandaan? Maar de makers weten zulke mysteries handig te omzeilen door de nadruk te leg­gen op andere elementen, zoals humor en originele vondsten – de film zit er vol mee. En ook met verrassend emotionele thema­tiek dus: het gegeven van twee jonge broers die moeten omgaan met het gemis van hun vader is bijzonder ontroerend uitgewerkt, hoe doldwaas hun avontuur verder ook is.

Bekijk de trailer van 'Onward'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Onward

Regie: Dan Scanlon. Met de stemmen van o.a. Tom Holland en Chris Pratt. Kijkwijzer: vanaf 6 jaar wegens geweld en angst. Vanaf woensdag 4 maart in de bioscoop.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--