Filmrecensie 'Barbie': Depressief in Barbieland
3 augustus 2023 · 10:38
Update: 7 augustus 2023 · 12:02
Barbie leeft samen met de andere Barbies een idyllisch bestaan in het knalroze Barbieland. Alle beroepen worden uitgeoefend door beeldschone vrouwen. Van de president tot rechter in het hooggerechtshof, van piloten tot bouwvakkers.
De Kens, stuk voor stuk afgetrainde mannen, hebben geen werk, hobby’s, of zelfs maar een persoonlijkheid. Hun hele bestaan draait om de Barbies. Iedere avond is meidenavond en het leven is belachelijk goed. En waarom ook niet?
Voor de komst van Barbie waren er alleen poppen van baby’s, legt de verteller uit (de stem van Helen Mirren, die af en toe de film van commentaar voorziet). Jonge meisjes speelden moedertje en niets anders. Tot Barbie haar entree maakte: een jonge volwassen vrouw die alles kon worden: dokter, astronaut, autocoureur. Barbie zorgde voor een feministische revolutie die alle problemen in de samenleving oploste. Eindelijk kwamen er gelijke rechten voor mannen en vrouwen, spot de verteller.
Dat het er in de Echte Wereld heel anders aan toegaat, weten de Barbies niet. Dat hun onrealistische lichaamsmaten en absurd hoge schoonheidsstandaard vrouwen met een slecht zelfbeeld opzadelen, zien ze evenmin. Dat besef komt pas wanneer Barbie last krijgt van depressieve gedachten en acute cellulitis: het ergste wat je kan overkomen in Barbieland. Op zoek naar een oplossing bezoeken zij en Ken noodgedwongen de Echte Wereld. Ook Ken weet niet wat hij ziet wanneer hij een samenleving binnenstapt waarin mannen de dienst uitmaken. Dat ‘patriarchaat’ bevalt hem wel en hij besluit het te introduceren in Barbieland.
In tegenstelling tot wat de suikerzoete plaatjes doen vermoeden, is Barbie geen film voor kinderen. Daarvoor zijn er te veel grapjes over man-vrouwrollen en de scheve verhoudingen in de samenleving. Barbie is een film voor volwassenen en tieners die nog weten hoe ze vroeger met deze poppen speelden en daar nu gemengde gevoelens over hebben.
De film fileert met humor en vrolijk venijn – het kan! – zowel de zuurstokroze wereld van Barbie als die van ons. Ook moederbedrijf Mattel krijgt ervanlangs. Een prijs die ze ongetwijfeld graag betalen voor de hernieuwde populariteit van hun speelgoed. Tussen alle grappen door onderzoekt Barbie ook eventjes wat het is om mens te zijn. Opvallend diepgaand voor een oppervlakkige pop van plastic.
Meest gelezen
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
- Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
De Verandering in het leven van Yvonne Kaspers
Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
- Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Persoonlijk verhaal
Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Lees ook
- Het maakt bar weinig uit wat we hier van de oorlog in Gaza vinden
Column van Tijs van den Brink
Het maakt bar weinig uit wat we hier van de oorlog in Gaza vinden
- Angela Groothuizen: ‘Ik had moeite met Bijbelverhalen, maar niet met het gevoel dat geloven me gaf’
Wil je zien
Angela Groothuizen: ‘Ik had moeite met Bijbelverhalen, maar niet met het gevoel dat geloven me gaf’
- Als elke seconde telt: Geerten ruimt explosieven op
‘Ik kan het me niet permitteren grote fouten te maken’
Als elke seconde telt: Geerten ruimt explosieven op
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.