Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Frieda (80) en Tom (20) in Onder 1 Dak

‘Dat we verschillend zijn, maakt het zo leuk’

In het EO-programma Onder 1 Dak trekken jongeren een tijdje in bij ouderen. Wat kunnen ze van elkaar leren en waar schuurt het? Frieda Bossina (80) en Tom de Nooijer (20) vertellen hoe zij dit hebben ervaren.

Deel:

Frieda Bossina (80) werd geboren in Naarden en woont nu in het nabijgelegen Bussum. “Ik ben niet echt ver gekomen in het leven,” schatert ze.

Tom de Nooijer (20) is SGP-raadslid in Oldebroek en studeert politicologie in Amsterdam.

Frieda: “Voor dit programma zou er vier dagen iemand komen logeren. We werden aan elkaar gekoppeld via speeddates. In wezen maakte de producent de match, maar je mocht wel een voorkeur uitspreken. Ik had gelijk een voorkeur voor Tom, maar die werd het in eerste instantie niet. Toen heb ik een klein beetje gepraat en gezegd dat ik hem graag wilde.

Het was wel grappig dat Tom mij ook zag zitten. We hadden echt een klik, hoewel we het in niets eens waren. We staan totaal verschillend in het leven. En dat maakte het nou juist zo leuk.

De jeugd van tegenwoordig

Ik heb kleinkinderen van zijn leeftijd, maar die zijn met andere dingen bezig. Tom gaat iedere zondag naar de kerk. Hij komt van de Biblebelt en studeert nu in Amsterdam. Ik denk dat er een andere wereld voor hem opengaat, maar hij is niet meteen van het veroordelen of bekeren. Tom is standvastig in zijn geloof. Hij is er gepassioneerd over en leeft er echt naar, heel oprecht. Dat bewonder ik. En ik vind het bijzonder, zeker in deze tijd. De jeugd van tegenwoordig, dat is toch allemaal festivals en pillen slikken, bij wijze van spreken.

Ik kijk nu toch een beetje anders naar de SGP

Ik vond het heel verrijkend om zo’n jongen te leren kennen. Ik kijk nu een beetje anders naar, laten we zeggen, de SGP. Ik heb daar helemaal niks mee, maar Tom heeft me er een andere blik op gegeven. Ik vind het grappig dat hij dat bereikt heeft!

Toen Tom hier was, hebben we geen mot gehad. Het was heel gezellig. We hebben allerlei dingen gedaan. Zo gingen we op een ochtend vogels kijken. Niet dat ik alle vogels ken of zo, maar ik ben wel lid van een vogelwerkgroep. ’s Morgens vroeg om 6.00 uur, dus lekker vroeg, gingen we op pad. Tom is geen ochtendmens en we hebben precies twee duiven en twee merels gezien. Dat vond ik heel geestig, haha. We gaan ook nog een keer naar een kerkdienst, daar ben ik benieuwd naar!

Na een logeerpartij van vier dagen en regelmatig een filmploeg over de vloer, was ik gesloopt. Dat vergt op mijn leeftijd heel wat. Toch ben ik liever gesloopt door een paar leuke dagen, dan dat ik achter de geraniums hang. Ik had het voor geen goud willen missen

Lees ook: Joygill (23) trekt in bij Ton (68) in EO-serie 'Onder 1 dak'
Lees ook: Joygill (23) trekt in bij Ton (68) in EO-serie 'Onder 1 dak'

Tom: “Ze hadden voor dit programma nogal uitgesproken typetjes gescout. De ene oudere was continu aan het sporten en zag er op z’n 70e nog uit als een bodybuilder. Een ander deed aan yoga. Bij de jongeren zat een Syrische vluchteling en iemand die voor vijftigduizend euro aan zijn lichaam had laten knutselen. En ik was geselecteerd als conservatief-christelijk en politiek geïnteresseerd jongetje.

Na de speeddates bleken Frieda en ik graag bij elkaar te willen logeren. De organisatie had eigenlijk anders bepaald, maar we hebben allebei flink gepraat om dat te veranderen.

Frieda denkt juist heel anders, ze is wat linkser

Oprechte interesse

Soms knetterde het flink, omdat we het erg oneens konden zijn. We hebben het bijvoorbeeld gehad over politiek, daar is Frieda heel geïnteresseerd in. Ze nodigde haar vriend Sonny thuis uit. Hij komt uit Suriname, maar is een echte PVV’er. Op veel punten waren Sonny en ik het met elkaar eens. Maar Frieda denkt juist heel anders, ze is wat linkser. Wat ik mooi vind, is dat we elkaar hebben gerespecteerd en echt geïnteresseerd waren in wat de ander beweegt. Ik denk dat je dat ook gaat terugzien in het programma.

Frieda staat vrolijk in het leven

Frieda is 80, maar dat zie je niet af aan haar. Ze staat heel vrolijk in het leven; ze maakt er wat van. En ze is een ondernemend mens. Ze zit bij een vogelwerkgroep en nam me bijvoorbeeld mee naar een cafeetje. Daar eet ze graag met vrienden uit de buurt.

Frieda gaat binnenkort mee naar de kerk

Het is tijdens de logeerpartij niet gelukt om naar de kerk te gaan, maar dat gaan we in oktober inhalen. Frieda gaat dan mee naar een dienst waarbij ik op het orgel speel.

--:--