Galileo: ‘Sterrenkunde laat zien hoe krachtig Gods schepping is’
Niet iedereen nam het Galileo Galilei in dank af, zijn constatering dat niet de aarde maar de zon het middelpunt van Gods schepping is. Hij houdt vol en schrijft zijn boeken. Het levenslange huisarrest neemt hij op de koop toe. Na zijn dood wordt hij, ook door de kerk, alsnog geëerd voor zijn werk.
Galileo Galilei
De jonge Galileo (1564-1642) was even novice in het klooster van Santa Maria van Vallombrosa. Maar zijn vader haalde hem hier weer uit in de hoop dat zijn zoon dokter zou worden. Hij schreef Galileo in bij de faculteit geneeskunde waar Galileo ook kennis maakte met de andere disciplines waarin hij zich later zou bekwamen.
Galileo begon in 1589 als hoogleraar wiskunde in Pisa maar enkele maanden later vertrok hij naar Padua waar hij onderwees in de sterrenkunde, mechanica en meetkunde. In zijn werkplaats bouwde hij een telescoop waarmee hij zijn belangrijkste ontdekking deed: het wereldbeeld van Copernicus klopte. De aarde draait om de zon en niet andersom.
Het middelpunt
Dus niet de aarde maar de zon was het centrum van ons sterrenstelsel. De aarde beweegt om de zon. De Rooms Katholieke Kerk dacht hier heel anders over. De aarde was juist het middelpunt van alles. Paus Paulus V sommeerde Galileo zijn theorieën niet meer in het openbaar te verdedigen. Voor Galileo bleef dit vreemd. Hij vond dat hij juist liet zien hoe krachtig de schepping was.
De kerk stond Galileo toe te blijven publiceren mits Galileo aangaf dat zijn theorieën zuiver hypothetisch waren. Toch ging het mis. Paus Urbanus voelde zich persoonlijk beledigd door het werk van Galileo. Hij kreeg de inquisitie op zijn dak.
Uiteindelijk mondde het uit in levenslang huisarrest in 1632. Galileo bleef schrijven. Zijn belangrijkste werk (zie onder) schreef hij in deze periode. Het manuscript werd zijn huis uitgesmokkeld, richting Nederland waar het werd uitgegeven.
In 1992 kwam paus Johannes Paulus II met een excuus. Galileo had niet gedwaald. Later prees ook Paus Benedictus de bijdrage van Galileo aan de sterrenkunde.
Galileo Galilei in het kort
Geboren: 15 februari 1564 in Pisa als oudste zoon van Vincenzo Galilei en Giulia Ammananti.
Gestorven: 8 januari 1642, begraven in de Basilica di Santa Croce in Florence. Echter, in 1737 werden de stoffelijke resten van Galilei opgegraven en herbegraven op een andere plek in dezelfde basilica nadat er een fraai grafmonument voor hem was opgetrokken.
Opmerkelijk: Bij de opgraving werd om onduidelijke redenen de middelvinger van zijn rechterhand afgehakt. Dit relikwie is te bezichtigen in het Museo di Storia della Scienza te Florence.
Familie: Hoewel hij katholiek was, leefde Galilei ongetrouwd samen met Marina Gamba. Ze kregen twee dochters en een zoon.
Bekendste boek: Discorsi e dimontrazioni matematiche intorno a due nuove science in 1638 in Leiden uitgegeven. Nu ook bekend onder de titel Gesprekken en wiskundige bewijzen in twee nieuwe wetenschappen. In dit boek behandelt Galilei de twee tot dan bekende modellen over de ordening van het heelal en herschrijft hij de grondslagen van de mechanica.
Opmerkelijk: Galileo’s vader was een bekend luitspeler-componist en schrijver van muziektheoretische boeken.
Quotes (om indruk te maken op verjaardagen)
-‘En toch draait ze!’ of ‘En toch beweegt zij!’
-‘De Bijbel vertelt ons de weg naar de hemel, niet de weg van de hemel zelf.’
-‘I give infinite thanks to God, who has been pleased to make me the first observer of marvelous things.’
-‘I do not feel obliged to believe that the same God who has endowed us with sense, reason, and intellect has intended us to forgo their use.’
-‘De zon, waar al die planeten om draaien die van haar afhankelijk zijn, kan nog steeds een tros druiven doen rijpen alsof ze in het heelal niets anders te doen had.’
-‘Ik heb nog nooit een man ontmoet die zo onwetend was dat ik niets meer van hem kon leren.’
-‘Je kan een mens niets leren; je kan hem alleen helpen het zelf te ontdekken in zichzelf.’
-‘Twee waarheden kunnen elkaar niet tegenspreken.’
-‘Wijn is water gevuld met zon.’
Bekijk meer filosofen over God