Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geboeid: Dwight van van de Vijver gaat op zoek naar zijn voorouders

Op reis naar Suriname

Dwars door de binnenlanden van Suriname vervolgt Dwight van van de Vijver de zoektocht naar zijn roots. In het EO-programma ‘Geboeid- terug naar de plantage’ gaat de politieman, docent en ‘Jonge ambtenaar van het jaar 2018’ op zoek naar zijn voorouders en familiegeschiedenis. Geholpen door de Surinaamse slavenregisters ontdekte Dwight tijdens de kick-off van de serie, die op 1 juli van dit jaar werd uitgezonden, meer over zijn familie. Nu gaat hij samen met drie reisgenoten op expeditie.

Deel:

In de kick-off van het EO-programma riep Dwight andere Nederlanders op om uit te zoeken of hun voorouders ook van de plantage ’t Vertrouwen komen. Na vele reacties op die oproep, vertrok Dwight samen met Ella, Thirza en Joey naar Suriname. Een spannende en beladen expeditie, want wat is er nog over van de plantage?

Terug naar de plantage

‘In de eerste aflevering van Geboeid gaat het viertal naar de plek waar vroeger de plantage stond. Dwight gaat op zoek naar zijn voorouders en zoekt uit welke rol het slavernijverleden in hun familiegeschiedenis speelt. En welke impact heeft die pijnlijke periode in de geschiedenis op het leven van de vier expeditieleden?

“Ik wilde Suriname opnieuw ontdekken en zien zoals je het hoort te zien: vanuit het eigen perspectief”, vertelt Dwight. “Ik ben met nog meer trots, respect en kracht teruggekomen en dat deel ik graag met anderen. Om zijn of haar familiegeschiedenis te ontdekken en te beleven, gun ik iedereen. De mooie én de moeilijke dingen. Want ook daar haal je kracht uit.”

Confrontatie met het slavernijverleden

In de tweede aflevering zetten de vier expeditiegenoten hun zoektocht naar hun Surinaamse roots voort. Dwight ontmoet een familielid waarvan hij het bestaan niet wist. Hij wordt met liefde ontvangen. Ella krijgt ondertussen een bijzondere mededeling over haar voorouders, die nogal wat impact heeft op het verdere verloop van de expeditie.

De groep kwam tijdens de opnames steeds dichter bij elkaar, zag eindredacteur Arie Rijneveld: “De vier ‘Vertrouwelingen’ kenden elkaar aan het begin van de reis niet, maar hun gezamenlijk verleden schiep een bijzondere band.”

Op bezoek bij de Marrons

In de laatste aflevering reizen de vier expeditieleden diep de binnenlanden van Suriname in om verder op zoek te gaan naar hun familiegeschiedenis. Ze bezoeken de Marrons. Dit zijn afstammelingen van Afrikanen die onder dwang naar Suriname zijn gebracht, zichzelf bevrijdden en zich vestigden in het Surinaamse oerwoud. Dwight raakt van slag als hij een schokkende mededeling over zijn stamvader krijgt te horen.

Geboeid is te zien op 4, 11 en 18 december om 20.25 uur, NPO 2.

‘Geboeid, terug naar de plantage’ is een onderdeel van een bredere campagne. De EO besteedt sinds juli op verschillende manieren aandacht aan slavernij en aan de impact hiervan op de nakomelingen van de tot slaaf gemaakten. Via de website geboeid.com nemen Jörgen Raymann, Lange Frans, Dolores Leeuwin en Defano Holwijn de kijker mee in de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname ten tijde van de slavernij.

Afbeelding: EO/Willem-Jan de Bruin

Verder lezen: Televisietips: 9 series en films die je niet wilt missen deze winter

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--