Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moord op gebroeders De Witt in 'De Strijd om het Binnenhof'

Vrijdag, 22.20 uur, NPO 2

Deel:

Op 20 augustus in het rampjaar 1672 worden Johan en Cornelis de Witt op gruwelijke wijze vermoord in Den Haag. Presentator Wouke van Scherrenburg blikt terug op deze schokkende gebeurtenis uit onze geschiedenis in De strijd om het binnenhof (NTR). 

Het staat in ons collectieve geheugen gegrift: de moord op Johan en Cornelis de Witt in het rampjaar 1672. Hoe kon dit in ons land gebeuren? Wie de gebeurtenissen rondom de lynchpartij reconstrueert, is nog altijd verbijsterd over wat zich die 20e augustus bij de Gevangenpoort in Den Haag voltrekt.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

De strijd om het Binnenhof gebroeders de Witt Wouke van Scherrenburg Gevangenpoort
Presentator Wouke van Scherrenburg krijgt een rondleiding in Museum De Gevangenpoort in Den Haag. Credits: NTR .

Hoe kan het dat deze twee gerespecteerde regenten, die bijna twintig jaar lang hun leven in dienst van de Republiek stellen, zo worden onteerd? Wouke van Scherrenburg neemt ons mee naar 1672, het rampjaar in de geschiedenis van de Republiek. In De Strijd om het Binnenhof zien we actrice Lies Visschedijk in de rol van Maria van Berckel, de weduwe van Cornelis de Witt.

De strijd om het Binnenhof: De Gebroeders De Witt

Wouke van Scherrenburg neemt ons in de documentaireserie De strijd om het Binnenhof mee in de levens van Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn. De levens van deze hoofdrolspelers werden getekend door strijd om de macht en persoonlijke tragiek. Vanavond staat Wouke stil bij de lynchpartij waarvan Johan en Cornelis de Witt het slachtoffer werden. 

Vrijdag 22 januari, 22.20 uur, NPO 2

Beeld: NTR 

Kijk 'De strijd om het Binnenhof' hier terug

--:--