Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geen fysieke New Wine Zomerconferentie in 2021

Nu al duidelijkheid voor de bezoekers

De New Wine Zomerconferentie is volgend jaar live te volgen via internet. Daarmee slaat de organisatie de digitale vleugels verder uit. Aanleiding is de aanhoudende coronacrisis.

Deel:

Met dit besluit kiest de organisatie voor duidelijkheid voor de bezoekers van de New Wine Zomerconferentie, het jaarlijkse hoogtepunt van de kerkelijke vernieuwingsbeweging. "Een fysieke conferentie op Landgoed Velder in Liempde met zesduizend bezoekers zit er helaas niet in", zegt directeur Edward de Kam van New Wine Nederland. "Nadat de conferentie dit jaar al afgelast moest worden door de coronacrisis hebben we allerlei opties overwogen, maar als het puntje bij paaltje komt weten we gewoon niet hoe de vlag er in juli volgend jaar bij hangt en wat dan mogelijk is. Daar kunnen we niet op koersen, het is een te groot financieel risico."

Digitaal themapakket

Elk nadeel heeft echter zijn voordeel. De Kam: "Door de afgelasting dit jaar werden we gedwongen om te zien naar alternatieven om het New Winegeluid de wereld in te brengen. En dat resulteerde in het ontwikkelen van een digitaal themapakket met videolezingen, aanbiddingsvideo’s en verwerkingsmaterialen. We hebben dat online gezet via heelhetleven.new-wine.nl. Op die manier bieden we een pakket aan dat het hele jaar door beschikbaar is, en dat hadden we zo nog niet eerder gedaan." Volgens hem past die aanpak helemaal in de visie van New Wine om in je eigen gemeente aan de slag te gaan. "We zien dat er dankbaar gebruik van is gemaakt en het nog steeds wordt gebruikt in kerken."

'Wij-gevoel' versterken

Evenementenmanager Anne Strijker van de New Wine Zomerconferentie wijst erop dat er tegelijk ook grote behoefte blijft bestaan aan onderlinge ontmoeting van christenen uit allerlei kerkelijke windstreken. De zomerconferentie voorziet daar al jaren tijdens een kampeerweek in Liempde met uitgebreide programma’s voor jong en oud. "Daarom gaan we dit jaar inzetten op live-uitzendingen via internet om toch het ‘wij-gevoel’ te versterken. Uiteraard blijven we zoeken naar nieuwe mogelijkheden als de omstandigheden snel wijzigen."

Kleine groepen

Om het ‘wij-gevoel’ kracht bij te zetten zet de organisatie ook in op het stimuleren van zogeheten Tiny Wines, plekken waar kleine groepen met elkaar in de week van de zomerconferentie (24 t/m vrijdag 30 juli 2021) de live-uitzendingen bekijken en doorpraten. Hiermee is het afgelopen jaar ook goede ervaring opgedaan. Strijker: "Dat kan de camping zijn, maar ook een kerk of een zaaltje in de stad.’ Voor het ondersteunen van de Tiny Wines wil New Wine online materialen bieden en mogelijk ook een draaiboek. ‘Verder leggen we de organisatie vooral in handen van lokale kerken en groepen."

Jongeren

De Kam en Strijker realiseren zich dat met name ook jongeren de conferentie - met hun eigen programma - missen. Strijker: "Ook daar denken we over na. Met de nodige slagen om de arm kunnen we melden dat we uitzoeken of het mogelijk is op Landgoed Velder iets voor jongeren te organiseren in de week van de Zomerconferentie."

Uitwerken

Er is nog veel werk aan de winkel. De komende maanden worden gebruikt om het alternatieve concept verder uit te werken, vrijwilligers te werven en de vervolgcommunicatie te starten. "Het waardevolle van deze digitale aanpak willen we in de toekomst vasthouden, verder hopen en bidden we dat er in 2022 weer ook een volledige fysieke conferentie in Liempde kan worden gehouden", aldus Strijker.

Het werk van New Wine kan niet doorgaan zonder geestelijke én financiële steun. De Kam: "Ook al kan een deel van het werk van New Wine niet doorgaan als gepland, het is goed te beseffen dat het Koninkrijk van God gelukkig doorgaat. We hopen van harte dat we dat met elkaar kunnen blijven ondersteunen."

New Wine is een beweging van kerken waarin we elkaar aanmoedigen, inspireren en toerusten om in de kracht van de Geest te getuigen van de komst van Gods Koninkrijk. Dit gebeurt via tal van activiteiten, onder meer via de jaarlijkse New Wine Zomerconferentie (zomerconferentie.new- wine.nl). Meer informatie is te vinden op www.new-wine.nl.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--