Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Geert Wilders helpt christendom niet

Onvrijheid voor islam zal overslaan

‘In mijn omgeving zijn een paar christenen die PVV stemmen. De islam is een valse religie en bedreigt het heilige land, zeggen ze. Dat doet me wel wat. Tegelijk vind ik Wilders een engerd. Wat vinden jullie?’ Schrijver Reinier Sonneveld reageert.

Deel:

Ik verwacht niet dat Wilders ooit nog directe macht zal hebben. Zijn nieuwe verkiezingsprogramma is zo volkomen in strijd met (inter)nationale wetgevingen, daar wil niemand zich mee associëren. En het extremisme ervan is ook rap toegenomen.

In 2012 was het nog: ‘Geen enkele moskee er meer bij,’ in 2016 staat er op het A4’tje van de PVV: ‘Alle moskeeën dicht.’

Was in 2012 nog ‘duizend asielzoekers’ aanvaardbaar, in 2016 is dat nul komma nul.

In 2012 was een ‘immigratiestop voor mensen uit islamitische landen’ genoeg, in 2016 komt daar nu bij: intrekken alle tijdelijke verblijfsvergunningen.

Ging de PVV in 2012 nog min of meer uit van iemands onschuld, in 2016 is dat: ‘Preventief opsluiten van radicale moslims.’

Intussen heeft hij vooral indirecte macht. Andere partijen hebben het gevoel dat ze zich aan hem moeten aanpassen en doen zelf ook stoerder. Denk aan Rutte die in Zomergasten begint dat een bepaalde Turk in een tv-fragment ‘zelf moet oplazeren’. Gezellige taal voor een staatsman.

Er zijn, als ik internet wat afstruin, inderdaad ook christenen die PVV stemmen. Ik merk dat ze allemaal wel moeite met zijn toon hebben. Maar ze denken dat het in de praktijk wel mee zal vallen – en in de korte tijd dat de PVV gedoogpartij was, víel het inderdaad ook mee. Wilders bedoelt het allemaal niet zo heftig, denken ze, hij wil vooral de boel losbreken. Dat soort gesus lees ik ook wel van christenen in Amerika over Trump.

En daar staat voor hen een grote plus tegenover: hij is tenminste ferm tegen de islam en komt op voor Israël. Wilders heeft inderdaad een tijdje in een kibboets gewoond: zie deze grappige foto. Maar heb niet de waan dat de islam uitsluiten veel zal helpen. Het is net als met het vroege christendom, waarover gezegd werd: het bloed van martelaren is het zaad van de kerk. Zo blijkt bijvoorbeeld in Nederland dat er veel meer hoofddoekjes worden gedragen sinds Fortuyn met zijn stevige taal tegen de islam begon. Harde hand werkt averechts. Dat weten we juist als christenen.

Het is ongelooflijk naïef om te denken dat het daarbij zal blijven

Belangrijker nog is dat Wilders een specifieke dictatuur wil: alleen tegen de islam. We bevoorrechten andere overtuigingen, de islam pakken we es lekker aan. Het is ongelooflijk naïef om te denken dat het daarbij zal blijven. Als Wilders een keer aan de macht ruikt en dat soort maatregelen erdoor krijgt, zal hij alles wat hem niet zint aanpakken. Stap 2 zijn ‘de linkse media’, stap 3 zijn alle andere exotische religies, stap 4 is het christendom. Want hij zal merken dat er op de kansels ook flink tegen hem tekeer wordt gegaan. En dat trekt hij slecht. Elke tegenspraak trekt hij slecht.

Een klein voorproefje daarvan zagen we al toen hij ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers driemaal ‘nepchristen’ noemde.

Blijkbaar kan Wilders bepalen wie een ‘echte’ christen is en wie ‘nep’. Doodeng. Het moet elke christen wakker schudden die meent dat Wilders zijn of haar religie helpt. Dat zal hij niet doen. Wilders gebruikt nu even het christendom om macht te vergaren. Als hij eenmaal die macht heeft, is de kerk aan de beurt. 

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--