Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gerrit Vreugdenhil beantwoordt pastorale vragen in 'Fruitmand'

'Ik geloof dat de Geest ons wil sturen'

Deel:

Een vast onderdeel van het jubilerende EO-radioprogramma De Muzikale Fruitmand is ‘Ik zou weleens willen weten’. Een van de bekende stemmen in deze pastorale vragenrubriek is dominee Gerrit Vreugdenhil van de Sint-Janskerk in Gouda. “In zo’n gebouw voel je iets van Gods majesteit en het geloof door de eeuwen heen.”

“Ik doe dit heel graag," vertelt ds. Gerrit Vreugdenhil over de bijdrage die hij regelmatig levert aan De Muzikale Fruitmand. "Reacties van gemeenteleden maken me duidelijk dat dit werk echt van betekenis is. Maar het is ook heel plezierig om van tevoren met presentator Tjitske Volkerink te brainstormen. We kiezen onderwerpen uit de actualiteit, of gaan in op vragen van luisteraars.”

Leer je zelf iets van de uitzendingen?
“Ik vind het prettig dat het gesprek in de vragenrubriek 'Ik zou weleens willen weten' geen monoloog is, maar een interview. Daardoor moet ik goed over de onderwerpen nadenken en gaat het gesprek soms een andere kant op dan we hebben voorbereid. Ik geloof dat de Geest ons daarin wil sturen.”

Wie is Gerrit Vreugdenhil?

• 53 jaar
• Getrouwd met Corine, vader van Rachel, Lucas en María Esperanza
• Studeerde medische biologie, later afgestudeerd in theologie (promotie in 2013)
• Ging in 1998 als zendingspredikant naar Chili
• Werd in 2007 predikant in Woerden
• Is sinds 2014 predikant in Gouda
• Regelmatig te horen in de rubriek 'Ik zou weleens willen weten' van De Muzikale Fruitmand

Wat is het beste boek ooit geschreven?
Thuiskomst van Randy Alcorn heeft me diep geraakt. Het gaat over een Amerikaanse CEO die in China een studievriend bezoekt, die leiding blijkt te geven aan huiskerken. De lezer krijgt een indrukwekkend inkijkje in de wereld van vervolgde christenen, maar ook in de hemel. Op grond van Bijbelonderzoek laat Alcorn zien dat engelen en overleden mensen betrokken zijn op het leven op aarde.”

Lees ook: Tjitske Volkerink over 50 jaar 'De Muzikale Fruitmand'
Lees ook: Tjitske Volkerink over 50 jaar 'De Muzikale Fruitmand'

Wat is de lekkerste file-muziek?
“In mijn werk kan ik overal op de fiets naartoe, dus ik sta bijna nooit in een file," antwoordt Gerrit Vreugdenhil. "Maar ik kan – ook tijdens een autorit – genieten van de aanbiddingsmuziek van Hillsong. Zelf zing ik ook graag; psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. In de dienst, maar ook als onderdeel van mijn stille tijd.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“De geschiedenis van de Emmaüsgangers. Na Jezus’ sterven is hun hoop dat alles anders zou worden, vervlogen. Heel herkenbaar in onze wereld, want hoe zien wij dat het Pasen is geweest? Wat Lucas ons hier wil zeggen, is dat Jezus – als een echte Herder – ook ons opzoekt en met ons meegaat.”

Ik zou uren met Paulus kunnen praten 

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Al sinds mijn studietijd ben ik fan van Paulus. Als overal in het Romeinse Rijk kleine christelijke gemeenten ontstaan, zien we dat de apostel leiders aanstelt, onderwijs geeft en op lastige vragen ingaat. In zijn brieven verbindt hij Jezus met het leven van alledag. Ik had wel onderdeel van zijn team willen zijn," zegt Gerrit Vreugdenhil. "Hoe wist hij wat de Geest, die soms ook verhinderde dat hij ergens heen ging, van hem wilde? En hoe paste hij zijn kennis van het Oude Testament toe? Urenlang zou ik met hem kunnen praten.”

Waar staat de mooiste kerk?
“Hier in Nederland is dat de Sint-Jan. Een indrukwekkend middeleeuws bouwwerk, met 72 gebrandschilderde glazen waarop Bijbelgedeelten staan afgebeeld. Die omgeving trekt je aandacht ‘omhoog’. En juist als ik de preekstoel beklim, heb ik even uitzicht op een afbeelding van Johannes de Doper. Hij wijst naar het Lam, om wie het in de kerk gaat.”

'De Muzikale Fruitmand' bestaat 50 jaar!

De Muzikale Fruitmand is een verzoekprogramma met psalmen, lofzangen en geestelijke liederen. Je kunt een verzoek indienen voor verjaardagen, jubilea of ter bemoediging bij ziekte. Met in elke uitzending de rubrieken 'De Bijbel Open' met ds. Arie van der Veer, 'Ik mis je', de pastorale rubriek 'Ik zou wel eens willen weten' met o.a. ds. Gerrit Vreugdenhil en 'Niet Alleen'. Omdat De Muzikale Fruitmand 50 jaar bestaat, zendt de EO zondag 30 mei een extra lange jubileumuitzending uit, die al om 18.00 uur begint. 

Zondag 30 mei, 18.00 uur, NPO Radio 5

Geschreven door

Bart van Delen

--:--