Ga naar submenu Ga naar zoekveld

GlobalRize: ‘1,3 miljard Indiërs hebben het evangelie nodig’

‘Internetzending is een mooi en goed middel’

GlobalRize presenteerde onlangs een lijst van 21 landen met ‘de minst bereikte volken ter wereld’, waar zij samen met vijftien andere organisaties aandacht voor vraagt. Met maar liefst 1,3 miljard inwoners voert India deze ranglijst aan. “Er is daar nog ongelooflijk veel werk te doen.”

Deel:

Hoeveel van die 1,3 miljard Indiërs zijn ‘onbereikt’?
Ds. Marten Visser, missionair directeur van GlobalRize: “Ook bijna 1,3 miljard... Het gaat bij deze lijst om mensen die behoren tot volken waarvan minder dan vijf procent christen is. Officieel is 2,3 procent van de Indiase bevolking christelijk. Ik denk dat het werkelijke aantal iets hoger ligt, maar toch: India staat met stip bovenaan.”

Is internetzending hét middel om India te bereiken?
“Al ben ik met overgave bezig met internetzending, toch zou ik dit nooit hét middel noemen. Het is een mooi en een goed middel, maar we hebben niet voor niets ‘van scherm naar kerk’ als doel. Wij hopen dat we mensen die tot geloof komen uiteindelijk kunnen laten ‘landen’ in een lokale geloofsgemeenschap. Internet kan ‘een’ middel zijn, nooit het enige.”

Miljoenen Indiërs leven in diepe armoede. Zij hebben waarschijnlijk geen toegang tot internet?
“Dat klopt. Maar van die inmiddels bijna 1,4 miljard Indiërs hebben er al zo’n 700 miljoen toegang tot internet en social media.”

Gigantisch land

Internetzending in zo’n gigantisch land, waarin ook nog eens verschillende talen worden gesproken: hoe pakt GlobalRize dat aan? “We hebben Facebook-pagina’s gelanceerd in een aantal belangrijke Indiase talen, zoals het Hindi, het Bengali en het Telugu,” reageert ds. Visser. “In eerste instantie zijn het christenen die deze pagina’s ‘liken’, maar we merken aan de reacties dat ze uiteindelijk ook door steeds meer hindoes en moslims worden gezien. We zijn altijd sterk gericht op contact met mensen; ze kunnen via de chat reageren. Ook nodigen we hen via Facebook-advertenties en social media uit voor online Bijbelstudies met een persoonlijke begeleider. WhatsApp is in India trouwens eveneens heel belangrijk voor ons. Het is daar feitelijk een groot socialmediakanaal; veel berichten worden massaal via Whats- App gedeeld en gaan viraal. Dus het werkt in India een beetje anders dan bij ons.”

Lees ook: Vijf lastige vragen over zending
Lees ook: Vijf lastige vragen over zending

Op jullie site staat dat jullie vorig jaar 5956 nieuwe Bijbelcursisten uit India hebben verwelkomd. Dat lijkt heel weinig?
“Dat ís heel weinig. Er is nog ongelooflijk veel werk te doen in India, en trouwens ook in al die andere landen op onze lijst, zoals Pakistan en Bangladesh. Uiteraard kan dat niet alléén via internet, en gelukkig zijn wij ook niet de enige partij die internet- of andere manieren van zending bedrijft. Maar we hopen onze bijdrage te leveren. Dit jaar willen we starten in een aantal nieuwe Indiase talen. Daarvoor hebben we niet alleen extra geld nodig, maar vooral ook geschikte mensen – uit India zelf – die deze talen spreken en Jezus liefhebben. Goede teams opbouwen: daarmee staat of valt dit werk, menselijkerwijs gesproken.”

Fundamentalistische hindoes zijn wars van zendingsactiviteiten in hun land. Ervaren jullie tegenwerking of zelfs vijandelijkheden?
“Tot nu toe ondervinden we weinig problemen. Wat dat betreft, is India toch heel anders dan bijvoorbeeld Turkije.”

Welke verhalen vanuit India bemoedigen je?
“Vorige week hoorden we dat een vrouw die zelf onze online Bijbelcursus had gevolgd, zó enthousiast was geworden dat ze de inhoud ervan had uitgeprint en ermee langs de dorpen ging om de boodschap weer aan anderen door te geven. Prachtig, toch?”

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--