Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gouden Poort in Jeruzalem weer geopend?

‘Bij de wederkomst zal Jezus door deze poort Jeruzalem binnenrijden’

Deel:

Palestijnen hebben zonder toestemming van Israël een hal geopend bij de Sha’ar HaRachamim – de Gouden Poort bij de Tempelberg in Jeruzalem. Dat schrijft correspondent Alfred Muller op zijn website. De poort werd in 1541 verzegeld en dichtgemetseld.

De Tempelberg is niet alleen voor Joden, maar ook voor moslims een heilige plek, die zij doorgaans Haram al-Sharif of Al-Aqsa noemen. De krant Haaretz meldde deze week dat Israël de hal in 2005 afsloot omdat deze gebruikt werd door een groep die verbonden was met de islamitische Hamas partij en de Islamitische Beweging in Israël. Sindsdien is de poort gesloten gebleven, mede uit angst voor nieuwe bouwactiviteiten door de Waqf*. Eerdere activiteiten van de Waqf bij de poort zouden volgens Israël hebben geleid tot de vernieling van duizenden jaren oude joodse objecten.
Het islamitische bestuur op de Tempelberg, heeft geprobeerd Israël over te halen het gebouw weer open te stellen. Toen dat mislukte hebben moslims zelf toegang verschaft tot het gebouw. De vraag is wat de politie de komende dagen gaat doen.

*De islamitische Waqf van Jeruzalem is een religieuze islamitische stichting. Ze controleren en beheren de huidige islamitische gebouwen op en rond de Tempelberg in de oude stad van Jeruzalem, inclusief de Al-Aqsa-moskee en de Rotskoepel.

Gouden Poort

Waarom is de Gouden Poort zo belangrijk voor de Joden? “De Gouden Poort is vooral Bijbels gezien een belangrijke,” vertelt evangelist Henk Herbold van de Stichting Verbreiding Volle Evangelie. “Door deze poort kwam Jezus, gezeten op een ezelin, als de Messias Jeruzalem binnenrijden (Mattheus 21:1-10). De Gouden Poort ligt tegenover de Olijfberg en is vrij uniek. Het is de oudste poort in Jeruzalem, die direct toegang gaf tot de tempelberg. De Gouden Poort heeft vele namen. In Ezechiël wordt de Gouden Poort de Oostpoort genoemd. De poort staat ook dicht bij de hof van Gethsemané en ziet uit op het oosten. Vroeger, als men daar doorheen ging, was direct de prachtige tempel te zien. Waarschijnlijk wordt de Gouden Poort daarom ook wel de Schone Poort genoemd (Handelingen 3:2). Daarnaast wordt de Gouden Poort ook wel Poort van Barmhartigheid genoemd.”

Lees ook: Israël stuurt de Thora met raket naar de maan
Lees ook: Israël stuurt de Thora met raket naar de maan

Toegang

"Palestijnse Moslims hebben zich nu kennelijk een toegang verschaft door deze poort," licht Herbold toe. "De Israëlische regering onderneemt hier voorlopig niets tegen, vanwege de woede van het Palestijnse volk. Het is niet zo dat de gehele poort opengebroken is en er auto's doorheen kunnen, maar er is wel een toegang gemaakt, zodat moslimgelovigen naar de Tempelberg kunnen, hun heilige plaats."

Profetie

“Jezus zal volgens de Bijbel op een dag terugkomen, net zoals Hij vertrok,” vervolgt Herbold. “In de nabije toekomst zal de wereld dus de meest spectaculaire gebeurtenis uit de gehele menselijke geschiedenis beleven. Zijn voeten zullen straks weer op de Olijfberg staan (Zacharia 14:4). Hij zal daarna opnieuw door de Gouden Poort Jeruzalem binnenrijden, wat ook voorspeld is door de profeten. Waar ook duizenden keren over gepredikt en geschreven is, zal plotseling in vervulling gaan (Handelingen 1:10-12).”

Dichtgemetseld

In 1541 heeft het islamitisch bestuur van de stad de Gouden Poort dichtgemetseld om zo te voorkomen dat de Messias door deze poort terug zou kunnen keren in de stad. “Moslims proberen de komende Messias inderdaad tegen te houden. Ze hebben ook pal voor die gesloten poort een islamitische begraafplaats aangelegd,” bevestigt Herbold. “Ze geloven namelijk dat de Messias bij Zijn komst nooit over een islamitische begraafplaats zal gaan, omdat Hij Zichzelf dan volgens de Joodse wetten zou verontreinigen. Maar het is natuurlijk een dwaze gedachte te denken dat ze de Messias kunnen tegenhouden. Jezus is door niets en niemand te stoppen. Hij voert Zijn plan uit, ongeacht wat mensen doen. In het boek Openbaring 5 wordt Hij gezien met een verzegelde boekrol in Zijn hand en daarin staan al Gods plannen beschreven. Jezus verbreekt een voor een de zegels en voert dan uit wat in Gods plan is vastgelegd, want Hij is de Koning der koningen” (Openbaring 20:6).

Beeld: ANP

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--