Ga naar submenu Ga naar zoekveld

(Gratis) kinderopvang en de ChristenUnie

Blog van Tijs van den Brink

Het is u misschien ontgaan in al het corona- en vrijheid-van-onderwijsgeweld van de laatste weken, maar bij de ChristenUnie is een forse omslag gaande in het denken over kinderopvang.

Deel:

Waar vroeger (grote) terughoudendheid werd betracht, wordt inmiddels gepleit voor (nagenoeg) gratis kinderopvang.

In 2006, nog geen vijftien jaar geleden, was toenmalig CU-leider André Rouvoet glashelder. “Gratis kinderopvang is echt zot,” zei hij. Hij reageerde op het voorstel van toenmalig PvdA-leider Wouter Bos om kinderopvang drie dagen per week gratis te maken. In datzelfde jaar was er één partij die de kinderopvang al helemaal gratis wilde maken: GroenLinks.

Inmiddels vindt de ChristenUnie op dit punt dus hetzelfde als GroenLinks. Verrassend, want als je op de website van de ChristenUnie kijkt, staat daar nog: ‘Op dit moment wordt de kinderopvang door subsidies en toeslagen erg gestimuleerd. De ChristenUnie wil dat het geld dat voor ouders beschikbaar is, ook naar ouders gaat. Zij kunnen dan zelf de keuze maken wat ze hiermee doen.’ Niks gratis kinderopvang, ouders moet de mogelijkheid geboden worden zelf te kiezen wat ze doen.

Als je ervoor kiest (deels) zelf je kind op te voeden, moest daar een financiële waardering tegenover staan. Het nieuwe CU-standpunt over kinderopvang duikt op in een grote, door aspirant-Kamerlid Pieter Grinwis uitgedokterde, belastingherziening. Die gaat uiteraard over veel meer dan de kinderopvang. Toch wordt er wel heel weinig tekst gewijd aan deze beleidswijziging. Argumenten ontbreken geheel.

Juist vorige week was theoloog Margriet Zwart in het nieuws. Zij verzet zich fel tegen gratis kinderopvang. “De hele week in de opvang zodat ouders fulltime kunnen werken, is de doodsteek voor een zorgzame samenleving,” zei ze in Trouw. En in ons radioprogramma Dit is de Dag voegde ze eraan toe: “Uit allerlei onderzoek is gebleken dat jonge kinderen heel veel belang hebben bij de aanwezigheid van hun ouders in hun leven.”

Natuurlijk, de ChristenUnie heeft het volste recht op dit punt van mening te veranderen. Alleen mensen (en partijen) zonder ideeën veranderen nooit van idee. Maar van een partij die zo veel waarde zegt te hechten aan gezinnen en kinderen mag je op dit punt meer tekst verwachten. Misschien kunnen ze nog even indringend met Margriet Zwart bellen voor ze het plan van Grinwis zomaar overnemen in het ongetwijfeld op handen zijnde verkiezingsprogramma.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--