Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Grijs haar als je jong bent: deze vrouwen verven hun haar niet (meer)

‘De kapper is onder de indruk van mijn haarkleur’

Grijs haar moet meteen opgepoetst worden, dat is de dominante gedachte rondom een grijze coupe. Maar er vindt een verschuiving plaats: mag grijs haar er niet ook gewoon zijn? Carin (60) en Annet (56) laten de verf staan en omarmen hun grijze haren.

Deel:

‘De sier van oude mensen is hun grijze haar’, staat in Spreuken twintig. Maar wat als je helemaal niet oud bent? De eerste associatie die gemaakt wordt rondom grijs haar, is dat je oud bent. Terwijl sommigen de eerste grijze exemplaren al in de twintig tegenkomen. Desondanks maakt grijs haar een opmars. Tegenwoordig is het zelfs hip onder twintigers en bestaan er inmiddels hele Instagram-community’s over het grijs laten van je haar.

Jong grijs worden

Carin
Carin. Credits: Shutterstock.

Carin vond haar eerste grijze haren al vanaf haar achttiende: “Ik was toen nog donkerblond, dus het viel mij niet zo op. Maar mijn partner zag het, dus ik liet ze er door hem uittrekken. Grijs haar, dat hoefde ik nog niet. Als je vroeg grijs wordt, dan ga je vroeg verven. Ik heb het in allerlei kleurtjes gehad. Eerst heb ik het een poos zelf geverfd, maar dan krijg je van die fiasco’s, zoals dat het groen wordt.”

Als ik op vakantie ging, moest mijn haarverf mee

Al dat verven klinkt als een gemakkelijke oplossing tegen grijs haar, maar leuk is het niet. “Als ik met mijn gezin op vakantie ging, moest de verf mee. Ik kreeg zó snel uitgroei. Als je haar nat wordt, krijg je zo’n witte rijbaan op je hoofd. Je zag de uitgroei al na twee weken, dus ik moést het gewoon verven. Dat was echt niet leuk,” vertelt Carin.

Commentaar op je grijze haar

Annet werd rond haar vijfendertigste grijs. “Ik had de potjes verf al in huis. Toch bedacht ik me: eigenlijk is het niet gezond. En je blijft aan de gang met al die uitgroei. Ik besloot mijn haar niet te gaan verven. Toen ik vijfendertig was en mijn eerste grijze lok kreeg, kreeg ik allemaal opmerkingen. Ik moest mij altijd verdedigen voor mijn grijze haar. Nu hoeft het niet meer, kennelijk ben ik ‘oud genoeg’.

Ik moest mij altijd verdedigen voor mijn grijze haar

Bij de kapper vragen ze het ook: ‘Moet er niet een kleurtje in? Die grijze haren kunnen we nog makkelijk wegwerken!’ Maar dat wil ik helemaal niet. Ik draag ook geen make-up, ik ben puur natuur. Dit is wat God mij geeft en daar ben ik tevreden mee. Grijs haar is ook heel natuurlijk en haarverf is eigenlijk chemische troep.”

Uitgroei

Uiteindelijk besloot Carin te stoppen met het verven van haar haar. Carin: “Mijn man zei op een gegeven moment dat ik er mee zou moeten stoppen. Het is ook heel duur, ik denk dat ik wel rond de tweeduizend euro heb uitgegeven aan het verven van mijn haar. Uiteindelijk ging ik het ook weer zelf verven, want het was niet te betalen. De drempel om te stoppen was wel lastig. Uitgroei is iets verschrikkelijks. Ik ben het geleidelijk lichter gaan verven en korter gaan knippen.”

Ik heb rond de tweeduizend euro uitgegeven aan het verven van mijn haar

Toch is ze nu heel erg blij met haar grijswitte coupe. “Tot vorig jaar dachten mensen zelfs dat ik het geverfd had. Iemand in de winkel waar ik destijds werkte, vroeg welk kleurnummer ik gebruikte om mijn haar te verven. Iedereen vroeg waar ik het liet verven. Ik antwoordde dan: ‘Ik was het met shampoo’. Ook de kapper is onder de indruk van mijn haarkleur."

De goede kleur

Annet
Annet. Credits: Shutterstock.

Het verven van je grijze haar is ook geen garantie op een betere uitstraling. Annet: “Geverfd haar kan ook echt misstaan. Soms kiezen mensen de verkeerde kleur. Als je het wilt verven, kies dan de goede kleur. Soms staat je oude haarkleur je ook niet meer.”

Soms staat je oude haarkleur je ook niet meer

Carin is het ermee eens. “Als je grijs wordt, verdwijnt je pigment uit je huid en haar. Het hoort eigenlijk bij je. Je pigment verandert, dus verven kan je aangezicht heel hard maken. Dat is jammer, daar word je niet jonger door.” Inmiddels is ze een voorbeeld voor haar eigen kinderen. “Mijn zoon en dochter worden ook al grijs. Gelukkig zeggen ze: ‘Mam, we hebben jou als voorbeeld. Het is helemaal prima. Je hoeft je er niet voor te schamen.’"

Lees ook: Plastische chirurgie, hoe denken christenen daarover?

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--