Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Groene christenen? Wat zijn dat?

Blog van Tijs van den Brink

Deel:

Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar ik moet wennen aan de nieuwe politieke verhoudingen in Nederland. Het hielp niet mee dat ik afgelopen week in de Verenigde Staten verbleef, voor de eerste opnames van een nieuw seizoen God, Jesus, Trump!.

We waren in West-Virginia, een overwegend Republikeinse staat tegenwoordig. Tot de eeuwwisseling wonnen in West-Virginia altijd de Democraten. Maar sinds zij de ambitie hebben de opwarming van de aarde te beteugelen, hebben de inwoners van deze staat zich afgekeerd van de Democraten. Ze leven hier namelijk van de kolenmijnen.

Onze missie: uitzoeken wat de evangelicals (orthodoxe christenen) in West-Virginia vinden van de energietransitie. Logisch natuurlijk dat ze niet staan te springen bij het terugdringen van het gebruik van kolen, want de kolen zorgen voor veel werkgelegenheid en andere inkomsten. Maar ja, christenen zijn ook hoeders van de schepping, nietwaar? Dus hoe doen ze dat?

Telkens als ik mezelf hoorde vragen: “Veel (christelijke) Nederlanders zijn druk met de energietransitie, hoe zit dat hier?” klonk er een stemmetje in m’n achterhoofd: “Is dat nog wel zo?”

Christelijke partijen die wat willen doen aan het klimaat, zoals de ChristenUnie en het CDA, hebben fors verloren. De enige christelijke partij die een heel klein beetje groeide, de SGP, is de minst groene van de drie. Een grote nieuwe partij waar ook veel christenen op stemden, Nieuw Sociaal Contract (NSC), wil af van de stikstof- en klimaatfondsen. Hoe de klimaatambities wel moeten worden uitgewerkt volgens NSC, is nog onduidelijk.

Dus: zijn christenen in Nederland eigenlijk wel in overwegende mate groen? De kans dat Nederlandse christenen op (een deel van) de Amerikaanse evangelicals gaan lijken, schat ik ook weer niet zo heel hoog in. Ik ontmoette diverse Republikeinen die de menselijke rol in de opwarming van de aarde totaal ontkennen. Een christelijke conservatieve zakenman die gaat proberen gouverneur van West-Verginia te worden, keek me verbijsterd aan toen ik hem vroeg of zijn staat ook ‘groene christenen’ kent. Of hij wat kende? Groene christenen? Hij had geen idee waar ik het over had.

Het beeld van Amerikaanse christenen is uiteraard gevarieerder dan ik hier nu schets, dat ga je wel zien als we dit voorjaar God, Jesus, Trump! uitzenden. Maar de gedachte dat Nederland en Nederlandse christenen relatief groene ambities hebben, moet ik misschien maar eens los gaan laten.

Als dat rechtse kabinet er komt tenminste…

Geschreven door

Tijs van den Brink - Gastauteur

--:--