Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gungor: ‘Ik heb nooit een statement willen maken tégen het christendom’

Podcast Kerk en ik op Graceland Festival

Jarenlang was de band Gungor een internationale grootheid in de christelijke aanbiddingswereld. Totdat er steeds minder muziek uitkwam en de geruchten rondom de band toenamen. Michael en Lisa Gungor waren op een spirituele zoektocht en konden zich niet meer vinden in de muziek die ze maakten. Fans haakten massaal af, terwijl anderen zich juist geïnspireerd hun eigen zoektocht te maken. Nu, jaren later, zijn ze terug mét aanbiddingsmuziek. In deze special van de podcast Kerk en ik ging Elbert Smelt met ze in gesprek. Vanwaar de comeback?

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

‘Veel mensen denken dat ik verbitterd ben over het christendom, maar dat ben ik niet. We hebben nooit een statement willen maken tegen dat waar we vandaan kwamen', zegt Michael. Met Gungor proberen Michael en Lisa nu een taal te vinden die universeel is. Door woorden als Licht en Leven te gebruiken, hopen ze verbinding te maken met álle mensen, gelovig of niet.

Wat ik zoek, is er al

Michael: ‘Uiteindelijk vond ik Jezus op een interreligieus event. Die overweldigende aanwezigheid, dat was een stukje hemel. Eenmaal terug in de drukte van alledag, wilde ik graag terug naar dat vredige gevoel, naar die ervaring. Dat zorgde voor een intensieve zoektocht van zo’n zes jaar.  In 2016 ben ik gestopt met zoeken; een belangrijk moment in mijn leven.' Lisa vult aan: 'Ik heb een soortgelijke ervaring gehad. Het gaat voor mij niet meer om het streven, niet meer om het zoeken. Ik moest er heel lang over doen om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat ik niets hoef. Wat ik zoek, is er al. Het is dichtbij me.’

Connectie met God

In coronatijd woonden Michael en Lisa een periode met vrienden in huis waar ze tot nieuwe 'oude' muziek kwamen. Michael: ‘Door samen te zingen, kwamen we erachter hoezeer we dat gemist hadden. En dan vooral de worshipliedjes en de connectie met God via muziek. Maar we wilden toe naar een ervaring zonder de schaamte, angst of dogma’s zoals we dat vroeger ervaarden. Lisa: ‘Wij willen vooral connecten, de mens zien.'

Over de podcast Kerk en ik
Presentator en zanger Elbert Smelt kan niet mét maar ook niet zonder de kerk. In deze wekelijkse podcastserie gaat hij op onderzoek uit waarom dat is.

Meer Kerk en ik?
Meer Kerk en ik?

Luister hier alle afleveringen

Geschreven door

Esther Tims-Van Helden

--:--