Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Heeft mams mij bij moeder gekocht?

De overlevingsstrategie van onderduikkinderen

In het indringende herdenkingsprogramma 'Heeft mams mij bij moeder gekocht?' vertellen vijf senioren hoe ze als kind de Jodenvervolging hebben overleefd door onder te duiken.

Deel:

Niet opvallen was van levensbelang, een kleine misstap kon al fataal zijn. Voor henzelf maar ook voor de onderduikouders die voor hen zorgden. De levende herinneringen geven pijnlijk weer hoe kinderen aanvoelden dat er gevaar was en dat ze geen keuze hadden hoe ze daar mee om moesten gaan. De laatste getuigenissen van deze generatie zijn verhalen die gedeeld moeten blijven worden. De documentaire wordt door de EO op 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking, uitgezonden.

Als kind kwamen ze met een andere naam en identiteit, in een andere omgeving en binnen een nieuwe familie de oorlogsjaren door: Mattie Tugenhaft, Hanneke Lankhout, Rosie Colthof, Joop Levy en Sarah Gobitz vertellen in deze documentaire hun verhaal.

Identiteit

Een nieuwe naam was niet het enige waar de kinderen aan moesten wennen. Nooit jezelf kunnen zijn en niet weten hoe het met je ouders, broers en zussen ging, het vergde veel van de vijf. Wie geluk had mocht blijven in het eerste gezin waarin hij of zij werd opgevangen. Een ander werd steeds weer weggestuurd, soms zelfs mishandeld, bijna verraden of moest om anderen redenen weer vertrekken naar een volgend adres. Mattie vertelt over het boerengezin waar hij als kind verbleef. De boer mishandelde hem op gruwelijke wijze op verschillende manieren, de littekens zijn nog zichtaar. Hanneke moest ook bij een gezin vertrekken alleen omdat ze de verkeerde vraag stelde.

Overlevingsstand

Steeds opnieuw moesten de kinderen zich aanpassen aan onbekende gewoonten en gebruiken en soms zelfs een nieuw dialect leren. De vijf stonden hun hele onderduiktijd in de overlevingsstand. Met animaties rond de interviews worden de gebeurtenissen uit hun kindertijd verbeeld. Beelden die een weerspiegeling zijn van de sfeer waarin de kinderen zich bevonden.

Marcel Prins

'Heeft mams mij bij moeder gekocht?' is een documentaire van Marcel Prins.
Marcel is geboren in Nigeria in 1962 en heeft gestudeerd aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. In zijn werk wil hij het bijzondere in het alledaagse zichtbaar maken, de details. Onderwerpen waarin levensverhalen een belangrijke rol spelen hebben zijn voorkeur.

Credits: 'Heeft mams mij bij moeder gekocht?' is een documentaire van de Joodse programmering binnen de EO. Een film van Marcel Prins; Animaties: Marcel van der Drift; Muziek: Leon Giessen; Eindredactie EO: Alfred Edelstein.
Dank aan Rosie Colthof, Mattie Tugenhaft, Sarah Gobitz, Hanneke Lankhout en Joop Levy.

Je ziet dit indringende herdenkingsprogramma 'Heeft mams mij bij moeder gekocht' op dinsdag 4 mei om 22.55 uur bij de EO op NPO 2.

--:--