Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Helaas, u bent geen beter mens!

Blog van Tijs van den Brink

Slecht nieuws voor mensen die denken dat christenen betere mensen zijn dan niet-christenen: dat is niet zo! Althans, niet als het gaat om de coronacrisis.

Deel:

Onderzoeksbureau Citisens deed superinteressant onderzoek rond christenen en het coronavirus. Op de vraag ‘Voelt u extra verantwoordelijkheid om in deze moeilijke periode meer te doen voor uw omgeving?’ lopen de antwoorden van christenen en niet-christenen nauwelijks uiteen. Bijna iedereen voelt een extra verantwoordelijkheid om meer te doen dan normaal, zo blijkt.

Ja, dat is balen als je denkt dat christenen behulpzamer zijn dan anderen. We zijn als christenen een beetje gewend voorop te lopen bij dit soort dingen, bijvoorbeeld als het gaat om vrijwilligerswerk of geld geven aan goede doelen. Maar nu even niet: hier zijn christenen en niet-christenen het gewoon over eens. (Dat is natuurlijk helemaal niet balen, maar juist hartstikke fijn!)

Uit het onderzoek blijkt iets anders opmerkelijks. Er is gevraagd aan kerkgaande en niet-kerkgaande christenen hoe zij vanuit hun geloof naar het coronavirus kijken. En wat blijkt? Kerkgaande christenen zien het virus als ‘een moment van bezinning en reflectie op hoe we als mensen bezig zijn’. ‘Hier moeten we echt even over nadenken’, zegt 60 procent van de kerkgaanden. Voor de niet-kerkgaanden is dat aandeel veel lager: slechts 30 procent.

Even voor de duidelijkheid: die kerkgaande christen, dat bent u. Ik heb het even nagevraagd bij de top van Visie, maar echt: u bent massaal kerkgaand. Dus velen van u zeggen: dat virus, daar moeten we toch eens over nadenken. Terwijl de meeste van uw niet-kerkgaande medechristenen dat gevoel niet of veel minder hebben. Grappig hè? Wat zegt dat over onze manier van leven?

Naar de kerk gaan leidt er kennelijk toe dat je zo’n crisis ziet als een preek, als een oproep tot bezinning. Als je niet naar de kerk gaat, heb je dat veel minder. Dan zie je minder een relatie tussen je geloof en het coronavirus. Dan heeft het een niet met het ander te maken.

Ik vind het interessant: als je niet (meer) naar de kerk gaat om preken te horen, laat je kennelijk überhaupt minder een appel op je doen. Daar lijkt het in ieder geval op als je dit onderzoek mag geloven. En als je wel naar de kerk gaat, zoals u, dan wil je kennelijk graag bepreekt worden. Dat is natuurlijk uitstekend nieuws voor een (prekende) columnist!

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--