Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het Daniël-dieet

Door een cliënt werd ik opmerkzaam gemaakt op het zogenaamde Daniël-dieet. Rick Warren, pastor en onder andere bekend van de ‘40 Doelgerichte Dagen’, timmert hier op dit moment mee aan de weg onder het motto: je lichaam is een tempel van God en geen vuilnisvat.

Deel:

De methode en de medewerkers van Rick zijn in Amerika niet onomstreden, maar het leek me interessant te bekijken wat zijn plan inhoudt.

Op de bijbehorende website zie ik dat Rick zijn kleine-groepenconcept ook hier weer gebruikt. Er is een grote startbijeenkomst, waarna men elkaar wekelijks in kleine groepen ontmoet. Daarbij is er online ondersteuning en wordt iedere deelnemer aangemoedigd zijn ervaringen te delen, zijn recepten door te geven en vooral zijn resultaten bij te houden.
Dan is er natuurlijk het dieet. Alleen groenten en water, zoals de bijbelse Daniël nam, is geen volwaardige voeding. Daniël gedijde er prima op, maar het naar hem genoemde dieet omvat ook vlees, kip, vis, pasta, granen, noten, vetten, rijstmelk en tofu. Alle voedingsmiddelen moeten organisch, biologisch en vrij van hormonen en antibiotica zijn. Dit is nog een hele toer; alle voedingsmiddelen zullen in biologische winkels of op de boerenmarkt gekocht moeten worden. Daarbij geeft de website recepten die uitblinken in lange, exotische ingrediëntenlijsten.
Leuk zijn de tips die de site geeft om je te wapenen tegen mensen die je ongezond voedsel opdringen: vertel hen dat je een heel moeilijk ‘hersendieet’ volgt, waarbij je bepaalde voeding niet mag eten.
Eet altijd heel langzaam, neem een lunchpakket mee en zorg dat de snoeppot niet in je gezichtsveld staat. Ten slotte: beweeg elke dag dertig minuten extra.
Mijn conclusie is dat de methode zal werken door de groepssteun, het internetforum en de extra beweging. Daarbij moet je heel veel tijd en aandacht aan je voeding besteden en… daar val je van af. Met deze elementen én een gezonde, eventueel biologische, Hollandse voeding moet hetzelfde resultaat te behalen zijn. Geen Daniël, dus maar Kees-, Rintje- of Martijn-dieet?

Konnie Crielaard, diëtist

--:--