Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Het klimaat: laten we doen wat we binnen redelijke grenzen kunnen'

Blog van Tijs van den Brink

Ik ben dol op onderzoekjes naar christenen. Dan leer ik je meestal weer wat beter kennen.

Deel:

Deze week verscheen er een onderzoek van I&O Research naar maatschappelijke opvattingen van christenen in het algemeen en naar hun mening over het klimaat in het bijzonder. En wat blijkt: jij vindt het klimaat best belangrijk! Van de christenen is 77 procent bezorgd over de opwarming van de aarde. Dat is 1 procent meer dan de gemiddelde Nederlander.

Als het gaat om jouw gedrag zien we overigens een wat warrig beeld: je vindt iets vaker dan gemiddeld ‘duurzaam/sober leven’ belangrijk, maar je eet meer vlees. Je huis is in dezelfde mate verduurzaamd als dat van je niet-gelovige buurman of -vrouw, maar je vliegt dan wel weer minder dan hij of zij!

Maar nu het nieuws uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het Nederlands Dagblad en de beweging ‘GroeneKerken: hoewel je klimaat belangrijk vindt, laat je jouw stem er slechts in beperkte mate door bepalen. ‘Slechts’ 17 procent van de ondervraagde christenen noemt klimaat als doorslaggevend thema bij de keus van zijn of haar partij. Voor niet-christenen is dat maar liefst 29 procent, bijna een derde. Veel belangrijker vind je normen en waarden, voor 41 procent van de ondervraagden is dat een doorslaggevend thema. (Niet-christenen: 27 procent.)

De voorvrouw van GroeneKerken, Carla Dik-Faber, toonde zich in het ND teleurgesteld dat klimaat voor Nederlandse christenen geen doorslaggevend argument is bij verkiezingen. Eerlijk gezegd proef ik dat sentiment tegenwoordig vaker: sommige christenen vinden, net als Dik-Faber, het klimaat een alles overstijgend issue waaraan zo ongeveer alle andere thema’s ondergeschikt aan zijn.

Ik snap je wel, tenzij je stemt op een partij die de opwarming van de aarde in de praktijk ontkent (7 procent van jullie stemt PVV, 2 procent op Forum). Die ontkenning vind ik onverstandig, want dat de aarde opwarmt en dat we een verantwoordelijkheid hebben om die opwarming zoveel mogelijk te beperken lijkt me helder.

Tegelijkertijd is de opwarming van de aarde een zodanig mondiaal probleem, dat Nederland te klein is om op dat punt echt verschil te maken in de wereld. Zelfs als we hier stoppen met leven, gaat de opwarming van de aarde gewoon door.

Dus: laten we onze verantwoordelijkheid nemen en doen wat we binnen redelijke grenzen kunnen. Suggereren dat wij, al dan niet met ons stemgedrag, de wereld kunnen en moeten redden, lijkt me wat hoogmoedig.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--