Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het loon van leraren; zo ziet dat eruit

Vandaag leggen leraren in het basis- en voortgezet onderwijs hun werk neer voor minder werkdruk en meer geld. De loonkloof dichten tussen het basis- en voortgezet onderwijs is een belangrijk doel van de staking, maar de vakbond Leraren in Actie schrijft op hun site dat de lonen voor alle leraren flink omhoog moeten.

Deel:

Lerarentekort

Volgens de Rijksoverheid zijn er 1231 voltijd leraren te weinig in het basisonderwijs. Ze schatten dat dit tekort in 2028 oploopt tot 10.370 fte. In het voortgezet onderwijs loopt het tekort de komende jaren op van 400 tot 1200 fte. Dat het probleem groot is, valt niet te ontkennen.

Imagocrisis en geen rooie cent

Terwijl het lerarentekort groeit, krimpt de maatschappelijke waardering voor het vak. Op de Beroepsprestigeladder, een ranglijst met 138 beroepen, maakte leraar basisonderwijs in 10 jaar tijd een duikvlucht van plek 42 naar 69. Daarmee moet het elektricien, maatschappelijk werker en douane-ambtenaar voor laten gaan. Eerstegraads docent op een middelbare school daalde in diezelfde periode van de 22e naar de 43e plek en eindigde net onder verpleegkundige (plek 42). Tweedegraads leraar bungelt tegenwoordig op plek 50. 

De keldering van het imago heeft verschillende oorzaken. Negatieve beeldvorming is er een. Steeds vaker vinden mensen het beroep van leraar niet aantrekkelijk. Immers, je verdient er geen rooie cent mee. Toch?

Wat verdient een leraar?

Hoe zit het nu eigenlijk met het salaris van leraren? Er bestaan verschillende salarisschalen voor het onderwijs. Als je net van de Pabo komt, begin je met 2563 euro per maand. Ter vergelijking: een startende verpleegkundige (hbo) moet het met 2336 euro doen. Na 10 jaar zit de leraar op 3350, de verpleegkundige op 3349. Kleine voetnoot: de leraar moet daar wel 40 uur per week voor werken, de verpleegkundige 36 uur.

Het is voor de leraar lucratief om extra taken op zich te nemen. Daarmee kan hij 1 of 2 schalen omhoog. Die mogelijkheid heeft een verpleegkundige niet. Die kan zich wel specialiseren maar moet daarvoor een extra opleiding volgen.

Een prima salaris voor de leraar VO

In het voortgezet onderwijs verdienen leraren beter. Een starter (tweedegraads) begint met 2747 per maand voor 36,87 uur (zo staat dat in de cao), na 10 jaar zit hij op 3773. Een tweedegraads docent met extra taken zit na 10 jaar op 4353 euro per maand. Na 12 jaar zelfs op 4878. Dit is vergelijkbaar met een software-ontwikkelaar. 

Dit verandert niets aan de werkdruk waarvoor vandaag ook menig spandoek de lucht in prijkt. Maar wat betreft salaris is leraar voor beroepskiezers misschien toch het overwegen waard. 

saldo_overzicht_tabel_compleet_met_bron_NIEUWLICHT
--:--