Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het nieuwe album ‘Thuis’ van Sela

Frans Korpershoek en Anneke van Dijk over de nieuwe cd

Eerder dit jaar verbleef de band Sela in een klooster in Oosterhout. In de stille kapel schreef Anneke van Dijk – violiste en zangeres van de band – de eerste regels van het lied ‘Thuis’, het titellied van de gelijknamige cd. Het bekende schilderij ‘De terugkeer van de verloren zoon’ van Rembrandt staat op de cover van het nieuwe album. Anneke: “Dit beeld staat symbool voor het vinden van een ‘thuis’ bij God de Vader.”

Deel:

“Het schilderij van de verloren zoon hangt in het klooster in Oosterhout waar wij verbleven met Sela," vertelt Anneke. “Deze afbeelding inspireerde mij enorm. Dit beeld staat symbool voor het vinden van een ‘thuis’ bij God de Vader. We schreven er een lied over en het thema 'thuis' bleek uiteindelijk de rode draad door ons nieuwe album te zijn.
Ik denk dat iedereen op zoek is naar een thuis in deze wereld. Een plek waar je helemaal jezelf kan en mag zijn. Uiteindelijk vinden we die plek alleen echt bij God de Vader. God heeft dat verlangen naar thuiskomen in ons hart gelegd. We horen bij Hem en zullen ooit met Hem zijn. Tot die tijd zullen wij mensen altijd zoekende blijven, rusteloos, verlangend naar ons echte thuis.”

Sela_Thuis

Ontvang cd 'Thuis' als welkomstcadeau

Familie

Sela-zanger Frans Korpershoek vult aan: “Het gevoel van ‘thuis’ had ook te maken met de wisselingen in onze bandbezetting. We zijn de afgelopen jaren door een turbulente periode gegaan. De ziekte die Kinga al jaren met zich meedroeg begon op veel fronten binnen ons team merkbaar te worden. Ze koos ervoor te stoppen bij Sela en zo ruimte te maken voor iemand met wie we weer verder konden bouwen. Dat is niet niks als je jarenlang als vaste groep met elkaar hebt opgetrokken. We waren een soort familie van elkaar geworden."

Thuis

"We kozen voor het thema ‘thuis’ zonder dat we wisten dat Kinga zo snel daarna zou overlijden. Kinga is nu Thuis, en dat mogen we ook vieren. Thuis in de hemel; dat is de beste plek waar je kan zijn. Al vind ik dat nog steeds wel moeilijk. Mirjam (Kerkhof, red.) sloot aan als zangeres en langzamerhand voelen we ons allemaal weer 'thuis' in de nieuwe bezetting.”  

Tekst loopt door onder video

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het nieuwe album ‘Thuis’ bevat 18 nummers. Een aantal liederen is direct herkenbaar als ‘Sela-lied’. Heldere, haast devote liederen, geschreven voor de kerk van nu. Maar er worden ook wat muzikale uitstapjes gemaakt naar nieuwe muziekstijlen, zoals in het folk-achtige lied 'God is overal’. 

Stijl

“Het klopt dat de stijl iets veranderd is”, beaamt Frans. “Ik zou vooral zeggen dat we wat breder zijn geworden qua muziekstijl. Dit paste ook bij de zoektocht naar wie we nu zijn als Sela met Mirjam als zangeres. We proberen in de basis altijd nog zingbare liederen te maken, maar we durven elkaar ook wel muzikaal uit te dagen.”

“We hebben op het nieuwe album wat voorzichtige uitstapjes gemaakt naar andere muziekstijlen,” vult Anneke aan. “Dat is overigens niet zo bedacht van tevoren, maar gewoon zo gelopen in ons creatieve proces van samen liederen schrijven en muziek maken. We blijven streven naar speelbare en zingbare muziek voor in de kerk. Het ene lied zal wat makkelijker uit te voeren zijn dan het andere, maar over het algemeen is het volgens ons goed te doen.”

Nieuw Sela

"Kort voordat ik bij Sela kwam in 2010 was Elbert Smelt nog de frontman," vervolgt Frans. "Zijn broers Johan en Niek Smelt speelden mee in de band. Meerdere bandleden hadden destijds de indruk dat het afgelopen zou zijn met Sela als de broertjes Smelt de band zouden verlaten. Datzelfde gevoel hadden wij ook toen we Kinga langzaam achteruit zagen gaan. Wel hielden we in ons achterhoofd dat de missie van Sela niet mocht veranderen, wat er ook zou gebeuren. We krijgen nu regelmatig te horen dat we een nieuw Sela zijn geworden. Het stemt ons dankbaar dat mensen dat kunnen en willen omarmen.”

Kinga

Onlangs verzorgde Sela een live-stream op Facebook en YouTube waarbij de luisteraars vragen konden stellen aan de bandleden. Uit veel vragen bleek dat Kinga nog steeds soort van ‘onlosmakelijk’ verbonden lijkt met Sela. 

“Ik mis Kinga nog elke dag”, vertelt Frans. “Ik kies er bewust nog af en toe voor te rouwen om het verlies. Mijn vrouw en kinderen luisteren graag naar de cd’s van Sela waarop Kinga natuurlijk prominent vertegenwoordigd is. De eerste week na haar overlijden kon ik er niet naar luisteren zonder te breken. Kinga stopte bij Sela als zangeres al  geruime tijd voordat ze overleed, maar toch snap ik dat veel mensen haar nog steeds verbinden met Sela. Ze heeft jarenlang een grote rol gehad binnen de band en werd altijd in één adem met Sela genoemd."

Kinga zal altijd deel zijn van Sela

“Het is logisch dat veel mensen nog aan Kinga denken,” legt Anneke uit. Dat doen wij ook, bijna iedere dag zelfs. Kinga leeft in ons hart en zal altijd deel zijn van Sela. We gaan door met wat zij ook graag wilde: mooie, bruikbare liederen schrijven voor de kerk in Nederland. Wat zou ze onze nieuwe cd waanzinnig mooi vinden en wat zou ze er blij van worden.”  

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe ziet Sela er over vijf jaar uit?
"Over vijf jaar zijn we weer een stukje ouder," mijmert Frans. En dan is James, onze bassist bijna 70! Ik denk dat onze onderlinge vriendschap dan nóg sterker is, en dat we verbeterde schrijf- en componeer sessies hebben. Het resultaat? Nog meer nieuwe zingbare liederen voor de kerk van Nederland. En als Mirjam zo doorgaat heeft ze tegen die tijd minstens zeven kinderen!”

Over Sela

Sela werd in 2005 opgericht met het doel om kerken van eigentijdse muziek te voorzien. Een eerste album ‘U’ verscheen in 2005. De reacties op het eerste album waren zo positief dat de band besloot om muziek te blijven maken. Er volgenden diverse concerten die vaak binnen zeer korte tijd waren uitverkocht. In 2010 verlieten Elbert, Johan en Niek Smelt de band. In 2017 stopte Kinga Bán als zangeres bij Sela.
De huidige samenstelling van de band is als volgt: Frans Korpershoek – zang, Mirjam Kerkhof – zang, Peter Dijkstra – drums en percussie, Anneke van Dijk – Viool, fluiten en zang, James MacMillian – Basgitaar, contrabas en zang, Tobias Plansoen – gitaar, Adrian Roest – piano en orgel.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--