Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het wonder van de visvangst in de serie 'The Chosen'

In aflevering 4 van de serie ‘The Chosen’ zien we het wonder van de visvangst wanneer Jezus zijn eerste leerlingen uitkiest: Simon en Andreas, Jakobus en Johannes.

In het laatste stuk van de vierde aflevering van ‘The Chosen’ zien we hoe de vissers terugkomen van een hele nacht vissen zonder succes. Als ze aanmeren zien ze Jezus staan die een groep mensen onderwijst. Jezus vraagt aan ze of hij op hun boot mag staan om boven de mensen uit te komen. Andreas herkent Jezus en zegt vol verbazing: “Het is hem! Waar Johannes de Doper over sprak.” Simon zegt geen tijd voor Jezus te hebben en is niet geïnteresseerd in wat hij te vertellen heeft. Jezus spreekt hem aan en vraagt hem toch even te blijven luisteren.

Deel:

Jezus vertelt als hij op de boot staat een gelijkenis (verhaal) over vissen. Als een net in de zee wordt gegooid verzamelt het net vis. Allerlei soorten vis. In het koninkrijk van God gebeurt hetzelfde als wat er gebeurt als het net vol is: het goede van het slechte scheiden, met vissen en met mensen. Zo zal het zijn aan het eind der tijden. De mensen die dit verhaal begrijpen moeten hun kennis delen.

'Volg mij'

Jezus wil nog iets rechtzetten met zijn nieuwe vriend Simon. De menigte mensen vertrekt en Jezus zegt tegen de vissers om nog eens het net uit te gooien, iets verderop. Simon heeft daar geen zin in want ze hebben het de hele nacht al geprobeerd zonder enige vis te vangen. Jezus kijkt hem aan en Simon luistert toch. Ze gooien het net uit en ineens valt de boot haast om, het net zit vol met vis. Zo vol dat ze alle hulp nodig hebben om het net omhoog te krijgen. Als ze terug zijn aan land valt Simon voor de voeten van Jezus en vraagt hem weg te gaan omdat Simon een slecht mens is. ‘Wees niet bang’ zegt Jezus dan tegen hem. Het spijt Simon dat hij niet luisterde naar Jezus. En belooft Jezus dat hij alles zou doen wat hij zegt. Jezus zegt tegen Simon en de andere vissers: ‘Volg mij.’

Jezus loopt met zijn nieuwe volgelingen weg als Simon met het idee komt samen een vissersteam op te richten, want wonderen zoals deze zouden ze rijk maken. Jezus kapt het idee af en zegt dat er grotere dingen staan te wachten op hem. ‘Vanaf nu maak ik jullie vissers van mensen.’

De wonderbare visangst in de Bijbel

Het verhaal dat in deze aflevering uitgebeeld wordt staat ook in de Bijbel, in Lucas 5. We zijn de roeping van Simon en Andreas tegengekomen in het artikel Simon en Andreas in de serie ‘The Chosen’. In Lucas 5 lees je het uitgebreide verhaal van de roeping van Simon, Andreas en de broers Jakobus en Johannes: “Toen hij eens aan de oever van het Meer van Gennesaret stond en het volk zich om hem verdrong om naar het woord van God te luisteren, zag hij twee boten aan de oever van het meer liggen; de vissers waren eruit gestapt, ze waren bezig de netten te spoelen. Hij stapte in een van de boten, die van Simon was, en vroeg hem een eindje van het land weg te varen; hij ging zitten en gaf de menigte onderricht vanuit de boot. Toen hij was opgehouden met spreken, zei hij tegen Simon: ‘Vaar naar diep water en gooi jullie netten uit om vis te vangen.’ Simon antwoordde: ‘Meester, de hele nacht hebben we ons ingespannen en niets gevangen. Maar als u het zegt, zal ik de netten uitwerpen.’ En toen ze dat gedaan hadden, zwom er zo’n enorme school vissen in de netten dat die dreigden te scheuren. Ze gebaarden naar de mannen in de andere boot dat die hen moesten komen helpen; nadat dezen bij hen waren gekomen, vulden ze de beide boten met zo veel vis dat ze bijna zonken. Toen Simon Petrus dat zag, viel hij op zijn knieën voor Jezus neer en zei: ‘Ga weg van mij, Heer, want ik ben een zondig mens.’ Hij was verbijsterd, net als allen die bij hem waren, over de enorme hoeveelheid vis die ze gevangen hadden; zo verging het ook Jakobus en Johannes, de zonen van Zebedeüs, die met Simon samenwerkten. Jezus zei tegen Simon: ‘Wees niet bang, voortaan zul je mensen vangen.’ En nadat ze de boten aan land hadden gebracht, lieten ze alles achter en volgden hem.”

Lees de rest van Lucas 5 op bijbel.eo.nl.

Ontdek alle afleveringen van de serie 'The Chosen' op NPO Plus

Lees ook over:

Ontdek alle afleveringen van de serie 'The Chosen' op NPO Plus

Volg alles van The Chosen: meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je nu aan en ontvang wekelijks een e-mail met achtergronden bij deze inspirerende serie.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--