Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Historisch Bewijs: 'In welke kist ontsnapte Hugo de Groot?'

Waar staat de echte boekenkist?; woensdag, 20.30 uur, NPO 2

Hugo de Groot zat door een conflict met prins Maurits gevangen op Slot Loevestein. De rechtsgeleerde ontsnapte in 1621 in een boekenkist. Maar welk museum bezit op dit moment de originele kist? Hopelijk kan het geschiedenismagazine Historisch Bewijs (AVROTROS) hier na jarenlang getouwtrek eindelijk duidelijkheid over geven.

Deel:

Op drie verschillende plekken in ons land zou de boekenkist staan waarin Hugo de Groot in 1621 uit Loevestein ontsnapte. De rechtsgeleerde, die door een conflict met prins Maurits ‘ter eeuwige gevangenisse’ was veroordeeld, mocht op Loevestein wel boeken lezen. De boekenkist, die regelmatig werd bezorgd en opgehaald, bood hem de kans te ontsnappen.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Historisch Bewijs boekenkist Hugo de Groot
Hugo de Groot ontsnapte in 1621 uit Loevestein in een boekenkist, maar welke?. Credits: AVROTROS/Elvin Boer en Shutterstock.

Het Rijksmuseum, Museum Prinsenhof en Slot Loevestein beweren dat ze de echte boekenkist van Hugo de Groot bezitten. Maar wie heeft er gelijk?  In Historisch Bewijs pluizen experts het uit. Maar als hier eindelijk duidelijkheid over komt, zal dit voor twee ‘kandidaten’ een teleurstelling zijn. 

Historisch Bewijs: de boekenkist van Hugo de Groot

Woensdag 4 maart, 20.30 uur, NPO 2

Beeld: AVROTROS/Elvin Boer en Shutterstock

--:--