Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe een schraal akkerland het grootste bos van de Randstad wordt

In deze video neemt boswachter Jonathan Leeuwis je mee naar het grootste bos in de Randstad: het Bentwoud. “Ik laat jullie vandaag zien hoe in 23 jaar een akkerland zich langzaamaan omvormt tot een prachtig natuur- en recreatiegebied bomvol diversiteit.”

Deel:

Als een kind zo blij loopt Jonathan door het Bentwoud, een jong bos waarvan hij het beheer doet als boswachter. Om de zoveel meter blijft hij staan om weer iets nieuws aan te wijzen en uit te leggen. “De kracht van het Bentwoud is de enorme menging van bomen en struiksoorten. Allemaal soorten aangepast op deze ondergrond hier, op die mooie kleigrond. Achter ons zie ik een zwarte els en hier staan we bij een zomereik.” 

Metamorfose

De biodiversiteit is groot in het Bentwoud. “Dankzij al die verschillende biotopen – dus het jonge bos en het oude bos en die open graslanden en die rietkragen – hebben we al 69 verschillende broedvogels. Als je je bedenkt dat dit allemaal akkerland was, dan is dat een megametamorfose en heel veelbelovend voor de toekomst.”

Zeldzame planten

In een veld laat Jonathan zich met een grote lach op zijn gezicht op zijn buik zakken bij een gele bloem. “Dit is gaaf!”, roept hij. “We kijken hier naar een prachtige gulden sleutelbloem. Een ongelofelijk zeldzame plant en de eerste keer dat-ie is opgedoken in het Bentwoud. Dat is nu zo gaaf, hè: dit bos begint zich te ontwikkelen en iedere keer komen er dus weer nieuwe soorten bij.”

Wil je een gezond bos krijgen, dan is dood hout van essentieel belang.

Dood hout leeft

Maar Jonathan wordt niet alleen blij van al het nieuws dat opkomt in het Bentwoud. “In de oudste delen krijgen we steeds meer dood hout. En eigenlijk is dat wel leuk. We zeggen als boswachters altijd: dood hout, dat leeft. In dood hout dat staat kunnen spechten mooi hun nestgaten maken. Dood hout op de grond is van groot belang voor paddenstoelen en mossen, maar ook voor heel veel insecten. Wil je een gezond bos krijgen, dan is dood hout van essentieel belang om een mooi, draaiend bosecosysteem te hebben.”

Levensfasen

Ook op persoonlijk vlak leert Jonathan van het Bentwoud. “Ik ben ongeveer net zo oud als het Bentwoud. En net als in het Bentwoud heeft iedere levensfase weer z’n mooie en positieve dingen.” Al jong wilde Jonathan boswachter worden, maar er gingen veel jaren overheen voor dat daadwerkelijk gebeurde. “Dankzij dat trage proces en die verschillende fases heb ik heel veel levenslessen geleerd en kan ik nu juist mijn werk als boswachter veel beter uitoefenen.”

Benieuwd naar al het wonderlijks dat het Bentwoud te bieden heeft? Ga mee op stap met boswachter Jonathan in deze nieuwe video van Bid, bedank, bewonder:

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--