Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hoe ga ik om met teleurstelling tijdens het daten?

‘Soms moet je een boel kikkers kussen om je prins te vinden’

“Ik ben al een tijdje aan het daten, en dat vind ik leuk. Tegelijk is de teleurstelling vaak zo groot als het op niets uitloopt. Hoe ga ik daarmee om?”

Deel:

Herkenbare vraag. Een vriendin vertelde eens: “Het voelt alsof ik steeds weer gehecht raak aan iemand, om me vervolgens weer van die persoon te moeten losscheuren. Ik doe mijn best iemand te leren kennen, ik vind iemand leuk, maar om wat voor reden dan ook werkt het niet en wordt het niets, en dan moeten we weer elk onze eigen weg gaan. Dat doet pijn. Kan ik niet beter gewoon stoppen met daten?” Ze zuchtte. “Maar ik wil wel trouwen. En ik snap dat ik moet solliciteren als ik een baan wil. Net zoals je op pad moet om bezichtigingen te doen als je een huis wilt kopen. Als ik een vent wil, zal ik toch echt moeten daten!”

Pijnlijk

Allereerst is het goed om onderscheid te maken tussen daten en een relatie aangaan. Daten is iets wat je een paar keer doet, waarna je beslist om verder te gaan met iemand of niet. Het is vrijblijvend en als het goed is, verwacht je er niet te veel van. Een relatie aangaan is definitiever; dan ga je onderzoeken of je wel of niet met iemand een toekomst ziet zitten. Zeker dat laatste kan er meer inhakken als om wat voor reden dan ook jij, de ander of jullie samen besluiten niet verder te gaan. Maar ook na een paar dates – of zelfs na één date – besluiten dat het ‘niks wordt’, kan pijnlijk zijn.

Juiste instelling

Als je merkt dat je buitengewoon teleurgesteld bent en dat die teleurstelling lang duurt, kun je je afvragen of je wel de juiste instelling hebt als je aan het daten bent. Of je verwachtingen niet te hoog zijn. Vergelijk het met een huis kopen. Je kunt online allerlei huizen zien en je er een voorstelling bij maken. Maar als je je al helemaal op een huis verheugd hebt en het in gedachten hebt ingericht, is de teleurstelling heel groot als het huis in het echt vies tegenvalt. Of als het al verkocht is aan een ander. Het probleem is dat je al van alles in je hoofd hebt gehaald, zonder het in de realiteit te toetsen.

Leerproces

Zo is het met daten ook. Als je van tevoren al denkt: dit wordt hem of haar, dit online profiel spreekt me zo aan, of: degene die ons gekoppeld heeft kent mij zo goed, dit moet de ware worden, valt het misschien enorm tegen als degene met wie je afspreekt al verliefd blijkt op een ander, of in het echt gewoon een beetje tegenvalt. Probeer je gevoelens niet voor te laten lopen op de werkelijkheid. Probeer een ontmoeting open in te gaan en heb niet te hoge verwachtingen. Je ontmoet wellicht een nieuwe vriend of vriendin. Als je mazzel hebt een levenspartner. Maar misschien ook wel gewoon iemand om een leuke middag mee te hebben en dat is het dan. En dat is ook oké. Soms moet je een boel kikkers kussen om je prins te vinden (en dan niet echt kussen, maar metaforisch gezien. Daarover een volgende keer meer). Zie het als een reis, een leerproces, niet als verloren tijd! Met die instelling heb je meer plezier en minder pijnlijke tegenvallers.

Lees ook: Online daten, hoe pak ik dat goed aan?
Lees ook: Online daten, hoe pak ik dat goed aan?

Geschreven door

Aukelien van Abbema

--:--